Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko preuzima Krajinapetrol, koji investitor napušta Bosnalijek, ko gradi novu fabriku u Trebinju a ko tržni centar u Kalesiji, koliko stranih investicija je ove godine stiglo u BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. NES želi preuzeti Krajinapetrol

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske odobrila je kompaniji NES iz Banjaluke objavljivanje ponude za preuzimanje firme Krajinapetrol. NES ima 4.474.470 dionica Krajinapetrola, odnosno 32,2 posto. Nakon što je stekao udio veći od 30 posto, nastala je zakonska obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Banjalučka firma se u ponudi obavezala da će platiti iznos od 0,81 KM za svaku dionicu Krajinapetrola koja je predmet preuzimanja. Prema izračunu BiznisInfa, to znači da će NES, ako svi dioničari prihvate ponudu, morati isplatiti oko 7,6 miliona KM za puno preuzimanje firme. Za preuzimanje Krajinapetrola bila je zainteresovana i hrvatska INA.

  1. Rekordna godina u namjenskoj industriji

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je o budućnosti mostarskog preduzeća “Aluminij”, gradnji Bloka 7, smanjenju cijene plina od 1. januara 2020. godine te o uspjesima Ministarstva na čijem je čelu. Kazao je da je najveće rezultate ostvarila namjenska industrija, koja obara sve rekorde, prije svih kompanija “Igman” iz Konjica, zatim “Unis Ginex” i “Pretis”, ali i BNT.

  1. Haden izlazi iz vlasništva u Bosnalijeku

Udio od 10 posto vlasništva u Bosnalijeku kojeg je ranije ovog mjeseca prodala firma Haden iz Luksemburga, kupio je investitor koji posluje preko skrbničkog bankarskog računa. Taj investitor, koji se krije iza skrbničkog računa pa nije moguće znati o kome se radi, sada ima 11,3 posto dionica Bosnalijeka i njegov je treći najveći suvlasnik.

Haden je prodao 10 posto svog udjela za 17 miliona KM, a preostalih 15-ak posto ponudio je ove sedmice na aukciji koja nije bila uspješna.

  1. Novi pogon u Trebinju, posao za 150 ljudi

Uskoro počinje gradnja novog proizvodnog pogona Industrije alata Trebinje koji će zapošljavati 150 novih radnika. Pogon će se prostirati na 4.500 matara kvadratnih, a bit će smješten u Industrijskoj zoni Trebinje. Rok za završetak  radova je  120 dana, odnosno fabrika bi trebalo da bude otvorena početkom maja 2020. godine.

  1. „Robot“ gradi tržni centar u Kalesiji, posao za 80 osoba

Općinski načelnik Sead Džafić je sa direktoricom kompanije „Robot“ iz Sarajeva Saimom Hodžić potpisao ugovor o prodaji zemljišta koje je vlasništvo Općine Kalesija u vrijednosti 165.710 KM na kojem će ova kompanija graditi u narednoj godini tržni centar.

– Mi ćemo u narednim mjesecima u Kalesiju investirati u naš objekat oko 4 miliona KM i tu će posao za početak dobiti 80 osoba sa ovih prostora – kazala je Hodžić.

  1. Prointer preuzima Kalderu, širit će posao na energetiku i elektrane

U Banjaluci je potpisan ugovor kojim će kompanija “Prointer ITSS” od polovine januara postati većinski vlasnik kompanije “Kaldera”, odnosno 65 posto. Ugovor su potpisali direktor “Prointera” Bojan Vujić i dosadašnji vlasnik kompanije “Kaldera” Milenko Čičić. Vujić je novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja rekao da “Prointer” preuzimanjem “Kaldere” stvara uslove za proširenje poslovanja i portfolija usluga.

  1. Kuda će se ići za Mostar i koji grad će postati “mrtav”

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH objavili su obavijest o raspisivanju tendera za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever dužine 35 kilometra, kao i dionice Mostar sjever – Mostar jug dužine 15 kilometara. Ovim činom je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih dionica.

Ono što je svako najinteresantnije s ovom dionicom jeste da će ona promijeniti tradicionalnu rutu kretanja građana iz BiH ka Mostaru, odnosno ka moru. Tradicionalno zaustavljanje „na meso“ u restoranima kod Jablanice više neće biti moguće, jer sama Jablanica više neće biti ni blizu trase, a pa mnogi boje da će ona postati „mrtav grad“.

  1. Flaširana voda iz BiH kreće za Dubai

Milionska investicija u Trnovu trebalo bi da dobije epilog u martu iduće godine, kada će iz pogona Fabrike za flaširanje vode u naselju Kijevo prve flaše krenuti ka Dubaiju. Potvrdio je to vlasnik fabrike Svanimir Kreštelica naglasivši da su sve administrativne procedure završene, te da na proljeće fabrika, čija je vrijednost oko 2,5 miliona maraka, počinje da radi punom parom.

– Kapacitet pogona je toliki da na sat možemo puniti oko 2.500 komada flaša od pola litra i litar, te 500 komada kanistera od pet litara. To znači da bismo u jednoj radnoj smjeni punili oko 4.000 kanistera od pet litara i 20.000 komada manjih  flaša – pojasnio je Kreštelica.

  1. Pušteno u rad novo postrojenje u Tuzlanskoj pivari

U Tuzlanskoj pivari u utorak je pušteno u rad moderno postrojenje kojim će se poboljšati kvalitet proizvedenog piva a ovim je zaokružen investicijski ciklus vrijedan 5,6 miliona KM.

Kraj kalendarske godine bio je prilika da Tuzlanska pivara i zvanično zaokruži obilježavanje 135. godišnjice od svog osnivanja. U ovoj godini milionskim ulaganjima postigli su poboljšanje kvalitete proizvoda, a unapređenje svog rada i nove investicije planiraju i u 2020. godini.

  1. Strane investicije približavaju se sumi od milijardu KM

Najnoviji podaci Centralne Banke BiH o direktnim stranim investicijama potvrđuju ranije najave da će 2019. godina biti rekordna po direktnim stranim investicijama u Bosni i Hercegovini i da postoje realne šanse da se dostigne magična suma od milijardu maraka. Za devet mjeseci ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, realizovan je 861,1 milion KM  direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.