Rekordna godina u namjenskoj industriji

0

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je o budućnosti mostarskog preduzeća “Aluminij”, gradnji Bloka 7, smanjenju cijene plina od 1. januara 2020. godine te o uspjesima Ministarstva na čijem je čelu.

Gostujući na N1 u emisiji “Dan uživo”, kazao je da je najveće rezultate ostvarila namjenska industrija, koja obara sve rekorde, prije svih kompanija “Igman” iz Konjica, zatim “Unis Ginex” i “Pretis”, ali i BNT.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, između ostalog, kazao je:

– Zabilježeno je značajno, rapidno povećanje produkcije, tehnološko unapređenje. Blok 7 smo priveli kraju, počele su pripreme i radovi. Svakako da je to za pohvalu – naglasio je minister.

Što se tiče gradnje Bloka 7, Džindić je rekao da su dobili sva zelena svjetla.

Domaća radna snaga

– Njegovom gradnjom gase se tri postojeća bloka, koja konačno odlaze u historiju. S ekonomskog i ekološkog aspekta, imamo opravdan projekt. Mi ćemo sa mnogo manje uglja proizvoditi mnogo veću količinu energije. Kompletan projekt urađen je u skladu sa zakonom. Pripremni radovi počeli su prije mjesec, očekujemo da se u roku od godinu završe pripremni radovi. Svi ugovori s kineskim partnerom aktivni su i u fazi odvijanja – rekao je Džindić.

Pripremne radove, kako je rekao Džindić, obavlja kompanija iz Zenice. Time pobija glasine da neće biti domaće radne snage. No, Evropska energetska zajednica imala je i neke primjedbe:

– Dobili smo dvije primjedbe: da li je dozvoljena ili ne državna pomoć. To je bio glavni spor, otvorio se proces medijacije, održano je nekoliko sastanaka o toj temi, nije se uspjelo dogovoriti. Odnosno, zahtjev Energetske zajednice je da se vratimo na početnu tačku, to znači da bismo sve odluke Vlade Federacije, Parlamenta Federacije morali poništiti i vratiti se na početak. To nije u skladu sa zakonom – istaknuo je minister.

Dodao je da “paralelno s ovom gradnjom imamo i plan prestrukturiranja energetskog sektora, koji će omogućiti da ozdravimo rudarski sektor i rudnike dovedemo u funkciju, da mogu kontinuirano i dovoljno snabdijevati elektranu”.

Nermin Džindić

U suprotnom, kako je dodao, zatvaranjem postojeća tri bloka, Tuzlanski kanton prešao bi na grijanje na ugalj. O ovoj temi 14. januara održat će se i posebna sjednica Parlamenta FBiH.

Kad je u pitanju mostarsko preduzeće “Aluminij”, Džindić je rekao da prethodne ponude nisu bile prihvatljive Vladi FBiH, ali da će biti još jedan sastanak s “Abraham grupacijom”.

– Taj model tadašnjeg načina rada u “Aluminiju” nije bio održiv i ekonomski isplativ. Jasno sam pokazao model koji nije dobar i način na koji može. Nakon toga smo imali nekoliko kompanija koje su došle kod nas i tražile zajedničko partnerstvo da uđu u dokumentaciju, tražili papire privrednog društva, da izvrše dodatne analize. Na kraju smo se sa prve dvije rastali, jer uvjeti koji su bili postavljeni s druge strane Vladi Federacije, za nas nisu bili prihvatljivi – rekao je Džindić.

Smanjena cijena plina

Vlada Federacije BiH smanjila je veleprodajne cijene plina distributerima za 8,59 posto, ta odluka bit će na snazi od 1. januara, ali da li to znači i smanjene cijene plina za krajnje korisnike?

– Prošla godina obilježena je oscilacijama što se tiče cijena plina od strane FBiH prema distributivnim kompanijama. Pokušao sam nekoliko puta da objasnim da kantonalne firme nisu pratile odluke Federacije. Kad je Vlada za 45 posto smanjila cijenu prema građanima, distributivne kompanije zadržavale su profit, ne smanjujući cijenu prema korisniku, i time liječile probleme – rekao je Džindić te je dodao:

– Vlada FBiH donijela je u maju prošle godine odluku za povećanje zato što je cijena od “Gasproma” povećana. Sada je došlo do blagog pada cijena i kantonalne firme bi trebale da, kad dobiju ovo smanjenje, proslijede to prema krajnjim potrošačima. Oni moraju odreagirati, efekt smanjenja cijene moraju osjetiti i građani i privreda KS – rekao je Džindić u emisiji, prenosi Dnevni avaz.