Borba za preuzimanje Krajinapetrola

0

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske odobrila je kompaniji NES iz Banjaluke objavljivanje ponude za preuzimanje firme Krajinapetrol.

NES ima 4.474.470 dionica Krajinapetrola, odnosno 32,2 posto. Nakon što je stekao udio veći od 30 posto, nastala je zakonska obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Banjalučka firma se u ponudi obavezala da će platiti iznos od 0,81 KM za svaku dionicu Krajinapetrola koja je predmet preuzimanja.

Prema izračunu BiznisInfa, to znači da će NES, ako svi dioničari prihvate ponudu, morati isplatiti oko 7,6 miliona KM za puno preuzimanje firme.

Kako smo već pisali, za preuzimanje Krajinapetrola bila je zainteresovana i hrvatska INA, koja ima udio od 9,7 posto u ovoj kompaniji.

Većinski vlasnik Krajinapetrola su entitetski fondovi: Akcijski fond RS ima 42,2 posto, PREF a.d. Banjaluka 6,5 posto, a Fond za restituciju RS drži 3,2 posto dionica.   

Krajinapetrol je u prvih devet mjeseci ove godina imao prihode od oko 40 miliona maraka i neto dobit od oko 1 milion KM.

Vlasnik kompanije NES je Sreten Kesić.