Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko je porastao izvoz iz BiH, u kojem gradu je boravila delegacija Lidla, ko je otvorio poslovni objekat u Travniku vrijedan milion KM, koja bh. kompanija je izgradila nove pogone i kreće s izvozom u EU…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Ulica Džemala Bijedića sa 2 proširena na 4 trake

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić objavio je video u kojem se vidi kako izgleda proširena ulica Džemala Bijedića te najavio izgradnju tri kružna toka u ovom dijelu grada.

– Kada smo najavili proširenje ulice Džemala Bijedića sa 2 na 4 saobraćajne trake bilo je dosta pitanja i komentara u smislu da u toj ulici nema dovoljno prostora za takvo proširenje. Istina je da je bilo prilično tijesno za ovakav obim proširenja, ali zahvaljujući vještini projektanata i napornom radu kolega iz Službe za urbanizam i imovinsko-pravne poslove napravljen je prostor za jedan novi bulevar kroz našu općinu – kazao je Efendić.

9. Izvoz iz BiH za pola godine veći za 31 posto

U prvoj polovini ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio je 6 milijardi i 489 miliona KM, što je za 31,1 posto više nego u istom periodu 2020. godine.

U isto vrijeme, uvoz je iznosio 9 milijardi i 613 miliona KM, što je za 19,8 posto više nego u istom prvoj polovnini prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 67,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3 milijarde i 124 miliona KM.

8. Delegacija Lidla boravila u Živinicama: Planiraju otvoriti dva objekta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković potvrdio je informaciju kako je prije 10-tak dana delegacija njemačkog trgovačkog lanaca “Lidl” koji posluje u većem dijelu Evrope te u SAD-u boravila u Živinicama te tom prilikom iskazali interes za dvije lokacije na kojima bi otvorili svoje objekte.

Upravo u Živinicama imaju u planu otvoriti čak dva objekta odnosno poslovnice koji će se prostirati na površini od najmanje 10.000 m2 ukupne površine.

7. Ryanair neće letjeti iz Tuzle, zaustavljena prodaja karata

Vlada Tuzlanskog kantona odbila je ove sedmice da potpiše s Ryanairom ugovor na osnovu kojeg bi ovaj niskotarifni avioprijevoznik počeo s letovima do drugog najprometnijeg aerodroma u Bosni i Hercegovini od sljedećeg mjeseca.

Aviokompanija je ranije započela prodaju karata za letove iz Weezea i Baden Badena za Tuzlu. Takođe, bilo je planirano da kompanija nakon planiranog potpisivanja ugovora otkrije i niz novih destinacija među koji su u početku bili London Stansted i Memmingen, a kasnije Stockholm i Malta.

No kantonalnoj vladi trebalo je dva mjeseca da obavijesti Ryanair da neće potpisati sporazum, sličan onome kakav je aviokompanija sklopila s lokalnim vlastima u Banja Luci iz koje trenutno leti.

6. Trgovac iz Dervente počeo gradnju još jednog objekta

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković obišao je lokaciju na kojoj zvanično počinje izvođenje radova na izgradnji novog poslovnog objekta – marketa „KORT“. U pitanju je moderan maloprodajni objekat u čijem stavu će poslovati market, kafe restoran i dječija igraonica. Objekat će biti površine oko 1500 m 2, sa 42 parking mjesta.

U razgovoru sa predstavnicima Kort marketa, načelnik se uvjerio da će ovo biti vrlo važan projekat.

– Počinjemo sa uređenjem industrijske zone grada. Radovi počinju, tako da sam zaista zadovoljan jer je ovo prvi veći investitor koji je došao u ovoj godini i koji će graditi jedan reprezentativan objekat – kazao je Milinković.

5. U pola godine izvoz namještaj 606 miliona KM

Privrednici iz Bosne i Hercegovine u prvoj polovini ove godine izvezli su namještaja u vrijednosti od 606 miliona KM. Ovo je jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

Najveća vrijednost izvoza namještaja, posteljina, madraca i sl. bila je u Njemačku, u iznosu od 172 miliona maraka. Slijedi Hrvatska u koju smo izvezli ovih proizvoda u vrijednosti od 73 miliona KM.

4. Investicija od milion KM: Euroherc otvorio zgradu u Travniku

U Travniku je ovih dana svečano otvorena nova poslovna zgrada Euroherc osiguranja Sarajevo, u kojoj je smještena Podružnica Travnik s ukupno 20 djelatnika.

Okupljenima su se obratili savjetnik načelnika za razvoj, privredu i vanprivredu općine Travnik Semin Konjević, Damir Hadžić, predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo i Draženko Petrović, direktor Euroherc osiguranja Podružnice Travnik.

Svečanu vrpcu presjekli su Damir Hadžić i dugogodišnji članovi Uprave i management Dinko Musulin  i Vlado Kraljević. Ukupna vrijednost investicije iznosi milion KM.

3. Simbolu Prijedora vraćen sjaj, uloženo 10 miliona KM

Radovi na rekonstrukciji robne kuća Patrija su okončani i ona će zasjati u novom ruhu sa mnoštvom brendova koji do sada nisu bili dostupni građanima Prijedora i cijele regije.

Otvaranje Patrije zvanično je najavljeno za srijedu 29. jula ove godine, kada će biti priređeno veliko slavlje. U sanaciju poznate robne kuće uloženo je oko 10 miliona maraka. Prijedorčani su dobili novo mjesto gdje će uživati i kupovati, sve na jednom mjestu, od igle do lokomotive.

2. Visočka kompanija Vimar izgradila nove pogone, započinje izvoz u Evropu

Mesna industrija Vimar iz Visokog bavi se preradom mesa više od 30 godina. U 2020. godini, uz podršku Evropske unije, kompanija Vimar izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne mašine za preradu mesnih proizvoda.

To im je, u konačnici, omogućilo da proizvode u budućnosti plasiraju na tržištu Evropske unije. Osim toga, kompanija Vimar kroz tu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta.

1. Najavljeno otvaranje fabrike u Bileći, posao i za 200 radnika

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je da bi u Bileći trebalo da bude pokrenuta fabrika kompanije “Jumko” iz Vranja, čime bi bilo otvoreno između 100 i 200 radnih mjesta.

Petričević je, nakon sastanka sa predsjednikom Područne Privredne komore Duškom Pantovićem i trebinjskim privrednicima, rekao da za ovo postoji dobra volja i kompanije “Jumko”, ali i resornog ministarstva.