Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji maloprodajni div ulazi na bh. tržište, koja turska firma je dobila vrijedan posao u BiH, ko je investirao 17 miliona KM u Prijedoru, ko preuzima banjalučki Kosmos…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Prihodi Olimpijskog centra Jahorina porasli za 33 posto

Olimpijski centar “Jahorina” ostvario je odličan poslovni rezultat u prvih pola godine, te je, nakon najuspješnije zimske ski-sezone u istoriji Centra, poslovanje nastavljeno uzlaznom putanjom.

Uvidom u šestomjesečne presjeke poslovanja uočen je porast prihoda za 33 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Promet Olimpijskog centra “Jahorina” iznosi više od 10.000.000 KM, dok je ostvareni prihod gotovo 4.500.000 KM.

9. Srbija preuzimabanjalučki Kosmos

Namjenska industrija Srbije će uskoro preuzeti većinski i upravljački paket u banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu “Kosmos”. To je nakon “Zraka” iz Teslića, drugo preduzeće iz namjenske industrije u RS koje će kontrolisati država Srbija.

Već se mjesecima radi na pripremi vlasničke transformacije “Kosmosa” koji je prije rata zapošljavao 1.600 radnika i bio ponos tadašnje stručne namjenske industrije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protiv­vazdušne odbrane. Država Srbija će preko jednog od svojih preduzeća iz namjenske industrije postati strateški partner i kupac.

8. Evo koliko su porasli dobit i prihodi BH Telecoma

Poslovni prihodi kompanije BH Telecom u prvoj polovini ove godine iznosili su 216 miliona KM, izvještava BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

To je rast za oko 5 miliona KM u odnosu na prvu polovinu prošle godine kada su iznosili 211 miliona maraka. Dobit od poslovnih aktivnosti porasla je sa oko 22 na oko 29 miliona KM, a neto dobit, odnosno čista zarada porasla je sa oko 14 na oko 25 miliona maraka.

7. Bingo otvorio još jedan objekat

Kompanija Bingo bogatija je za još jednu poslovnicu u mreži. U dosadašnjoj trgovini Voćepromet u Jablanici, na površini od 500 m2, otvorili su preuređen supermarket, u sklopu kojeg se nalazi i restoran sa 100 sjedećih mjesta.

Kompanija Bingo je zvanično najveća kompanija u BiH sa više od 9.000 uposlenih u grupaciji, sa 221 trgovinom, te dvadeset drugih kompanija, od čega je deset proizvodnih.

6. Egrlić: Interes BiH je da pristupi Mini Schengenu

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da je za BiH ogromna šteta što nije potpisnica sporazuma o Mini Schengenu.

– Naravno, nije još uvijek propuštena šansa. Očekujem da će bh. lideri i lideri drugih zemalja regiona se priključiti ovoj inicijativi. Sloboda kretanja, sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva Mini Schengen dobro će doći poslovnoj zajednici BiH – rekao je.

5. Zahuktala se gradnja kolosalnog mosta Počitelj

Jedno od najvećih gradilišta na autocesti Koridora 5C trenutno je dionica Počitelj – Zvirovići, koja se u dužini od 11 kilometara gradi punom parom na jugu BiH.

To je ujedno i jedna od najzahtjevnijih dionica na kojoj je u toku i izgradnja najvišeg mosta na Koridoru 5C. Izgradnjom mosta Počitelj, koja će koštati više od 65 miliona maraka, predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve.

Riječ je o kolosalnom mostu Počitelj, koji se proteže u dužini od 970 metara, a koliko su radovi na ovom objektu napredovali, govori podatak da su, praktično, završena dva srednja stuba od ukupno šest, čija je visina skoro 100 metara.

4. Turska firma će vaditi rudu u Milićima

Kompanija “Boksit” Milići potpisala je tromjesečni ugovor sa rudarskom firmom iz Turske North Mine koja će sa svojom radnom snagom i mašinama raditi na dobijanju rude u podzemnoj eksploataciji, a ukoliko bude uspješno realizovan saradnja će biti nastavljena, uz mogućnost da im budu ustupljeni kompletni poslovi u proizvodnji rude.

Iz “Boksita” navode da će uvođenjem firme North Mine koja godinama uspješno obavlja poslove proizvodnje rude boksita u Nikšiću, osim određenih finansijskih efekata, biti obezbijeđena i dugoročna sigurnost, prije svega kada je riječ o stručnoj radnoj snazi.

3. Nekadašnji simbol Prijedora ponovo radi

Nekada simbol Prijedora, Robna kuća “Patrija”, u četvrtak je, poslije više od dvije decenije, otvorila svoja vrata za posjetioce. “Patrija” je u vlasništvu kompanije “MG Mind”, koja je od 2019, kada je počela rekonstrukcija, uložila oko 17 miliona KM.

2. Poznato koliko novca je Velež već sada zaradio

Fudbaleri Veleža su eliminisali AEK i izborili plasman u 3. pretkolo Konferencijske lige. “Rođeni” će u narednoj rundi za protivnika imati švedski Elfsborg.

Velež je za prolazak Koleraina zaradio 150.000 eura, a za izbacivanje AEK-a zaradio je još 350.000 eura. Već ima i dodatnih 550.000, koje će dobiti ukoliko ispadne u 3. pretkolu od Elfsborga, što znači da će kasa mostarskog kluba biti punija za 1.050.000 eura.

Ukoliko “Rođeni” izbace Šveđane i prođu u plej-of, to će im donijeti još 750.000 eura. U slučaju da prođu i plej-of, plasiraju se u grupnu fazu, tada bi bili bogatiji za još 2.940.000 eura.

1. Ruski trgovinski gigant ulazi na tržište Bosne i Hercegovine

Ruski trgovinski lanac MERE planira da poveća svoje prisustvo na Balkanu ulaskom na tržište Bosne i Hercegovine. Ros Produkt Servis, dio ruske Trgoservis grupe planira da uđe na tržište BiH otvaranjem više desetina maloprodajnih objekata, prema informacijama Retail Serbia.

Ovaj portal navodi da kompanija prve markete diskont tipa pod brendom MERE grupa planira da otvori u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostru, Banjaluci i ostalim gradovima. Budući maloprodajni objekti u BiH prostirat će se na površinama od 1.000 i više kvadrata.