Flaširana voda iz BiH kreće za Dubai

0

Milionska investicija u Trnovu trebalo bi da dobije epilog u martu iduće godine, kada će iz pogona Fabrike za flaširanje vode u naselju Kijevo prve flaše krenuti ka Dubaiju.

Potvrdio je to vlasnik fabrike Svanimir Kreštelica naglasivši da su sve administrativne procedure završene, te da na proljeće fabrika, čija je vrijednost oko 2,5 miliona maraka, počinje da radi punom parom.

– Kapacitet pogona je toliki da na sat možemo puniti oko 2.500 komada flaša od pola litra i litar, te 500 komada kanistera od pet litara. To znači da bismo u jednoj radnoj smjeni punili oko 4.000 kanistera od pet litara i 20.000 komada manjih  flaša – pojasnio je Kreštelica za “Glas Srpske”.

Osim na domaćem tržištu, dodao je, vodu iz Kijeva planiraju plasirati i u inostranstvo, a među prvim odredištima na njihovoj poslovnoj mapi ucrtan je Dubai.

– Potpisali smo sporazum o poslovnoj saradnji sa jednom firmom iz Dubaija. Imamo velika očekivanja od ove investicije i siguran sam da se kvalitetom možemo izboriti za svoje mjesto na tržištu – istakao je Kreštelica.

Kupujmo domaće

On smatra da je potrebno podići svijest građana o tome da kupuju domaće, jer bi se na taj način godišnje uštedjelo oko 180 miliona maraka, koliko BiH iskešira na vodu iz uvoza.

Načelnik Trnova Dragomir Gagović kaže da je očekivao da će ova investicija biti realizovana prije kraja ove godine, kako je investitor ranije najavljivao.

– Ukoliko fabrika bude otvorena kako je planirano, biće to značajan razvojni potencijal ove lokalne zajednice. Svako novo radno mjesto znači mnogo – poručio je Gagović.

Fabrika za flaširanje vode u naselju Kijevo izgrađena je na površini od 450 kvadrata. Još polovinom ove godine u objektu su instalirane sve potrebne mašine, a investitor je tada najavljivao da bi voda iz Kijeva mogla krenuti do kraja avgusta. Kako je naveo, zbog birokratskih procedura rok je prolongiran do proljeća.

Radna snaga

Svanimir Kreštelica je rekao da će na početku u Fabrici za flaširanje vode biti zaposleno desetak radnika.

– Kako budemo proširivali kapacitete, zapošljavaćemo nove radnike. Prioritet će imati domaće stanovništvo – rekao je Kreštelica.