Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je u Zenici zaposlio 50 radnika, ko gradi fabriku liftova u BiH, koja bh. kompanija je dobila vrijedan posao u Hrvatskoj, ko planira gradnju termoelektrane na sjeveroistoku BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. U Brčkom u planu projekti “teški” više od 100 miliona KM

U Brčkom je ove sedmice potpisan ugovor između Vlade distrikta i kompanije “Studen global jug istok” (Studen global south east) koji se odnosi na uspostavljanje prve slobodne ekonomske zone na području distrikta.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, koji je potpisao ugovor sa direktorom Uprave “Studen holdinga” Ilijom Studenom, smatra da će ovo biti dobra pretpostavka za nova ulaganja u distrikt.

Studen je istakao da od desetak projekata predviđenih Memorandumom kompanija, osim ovog, aktivno radi na planiranju još četiri projekta čija je vrijednost veća od stotinu miliona KM.

9. Malak uprkos pandemiji uposlio 10 novih radnika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ove sedmice je boravio u službenoj posjeti Donjem Vakufu, gdje je posjetio privredno društvo “Malak Janj” d.o.o., te se susreo s općinskim načelnikom Husom Sušićem.

Ovo privredno društvo jedno je od 26 izvoznih privrednih društava iz oblasti drvne, papirne i grafičke industrije koje je Vlada FBiH direktno podržala u protekloj godini, s ciljem  ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Malaku su odobrena sredstva od preko 75.000 KM za isplatu troškova poslovanja, a uprkos pandemiji, kompanija je na kraju prošle godine uposlila novih deset radnika.

8. Zenička obilaznica puštena u promet

U četvrtak u 12 sati u promet je puštena Zenička obilaznica, čime su građani Bosna i Hercegovine dobili novih 10,5 funkcionalnih kilometara autoceste na Koridoru 5c.

Radnici za održavanje su sklonili zaštitne ograde i stubove te skinuli markacije, a u rad je pušteno i naplatno mjesto Zenica sjever.

7. Elektroprivreda BiH osniva novu kompaniju

Elektroprivreda BiH osniva novu kompaniju Geopl d.o.o. Kakanj, izvještava BiznisInfo. Riječ je o kompaniji za geološka istraživanja, ispitivanja, projektovanje i zaštitu.

Odluka o osnivanju nove kompanije i odobravanju njenog statuta trebala bi biti donesena na narednoj Skupštini Elektroprivrede BiH 30. jula. Osnovni kapital Geopl d.o.o. bit će 4,1 milion KM. Firma će obavljati poslove istražnih bušenja u okviru rudnika Koncerna EP BiH.

6. Poljsko-kineski investitor planira gradnju nove termoelektrane na sjeveroistoku BiH

Ruski milijarder Rashid Serdarov, vlasnik kompanije Comsar Energy Republika Srpska (RS), potpisao je ugovor sa državnom kineskom i poljsko-kineskom kompanijom o strateškom partnerstvu za gradnju nove teremoelektrane i rudnika uglja u Ugljeviku, gradiću na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Ako bude izgrađena biće to druga termoelektrana u ovom gradiću sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, države koja je od januara tekuće 2021. godine pod režimom sankcija evropskog kontrolnog tjela Energetske zajednice. Sankcije su uvedene upravo zbog ocjene tog tjela da se gradnjom termoelektrana u BiH vodi politika suprotna planu EU o dekarbonizaciji Starog kontinenta.

5. Projekt u Varešu iznosit će 30 posto svih stranih investicija u FBiH

Općinu Vareš i kompaniju Easter Mining koja se bavi eksploatacijom rude olova, barita i cinka, ove sedmice su posjetili predsjednik Federacije BiH  Marinko Čavara i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Za razvoj Vareša ključni su rudarenje i bazna industrija. Kompanija Eastern Mining narednih dana završava planiranje i sve nacrte, te se očekuje da će građevinski radovi početi ove jeseni.

– Već u  toku građevinskih radova naš projekt će iznositi 30 posto stranih investicija u Federaciji, što će povećati bruto društveni dohodak za 1 posto. Ništa ne bismo mogli postići bez velike podrške svih nivoa vlasti – rekao je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Easter Mining.

4. Prodato odmaralište Feroelektra u Neumu za 6,2 miliona KM

Odmaralište Feroelektra u Neumu prodato je tokom licitacije koja je trajala pet dana u nadležnom Općinskom sudu u Čapljini za 6,2 miliona KM, potvrdio je direktor ovog preduzeća Senad Smajić.

– Na najbolji način okončana je prodaja odmarališta i to za mnogo veći iznos od prvobitno procijenjenog. Naime, prva procjena iznosila je 2,7 miliona KM koju su ustanovili sudski vještaci, zatim smo našim upornim angažmanom uspjeli podići vrijednost objekta na 3,7 miliona KM da bi u konačnici iznos bio zaokružen prodajom za ukupnih 6.269.000 KM – rekao je Smajić.

3. Šveđani u Zenici otvorili 50 radnih mjesta

Kompanija “Transcom” čije je sjedište u Švedskoj, a pružanjem korisničke podrške bavi se u 23 države svijeta, otvorila je ove sedmice savremeno uređeni centar u Zenici.

Centar u kojem je posao dobilo 50 mladih ljudi, a do kraja godine očekuje se da će radno angažovano biti više od stotinu Zeničana, simboličnim presijecanjem vrpce u rad su pustili gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i prodajni menadžer “Transcoma” Žolt Beneš.

2. Bh. kompaniji “Integral inženjering” posao od 70 miliona KM u Hrvatskoj

Uskoro počinje izgradnja brze ceste od novog mosta na Savi do Okučana, koja je i uslov da most u Gradišci između Hrvatske i BiH po završetku radova bude stavljen u funkciju, potvrđeno je iz Hrvatskih cesta.

Posao vrijedan skoro 70 miliona KM, tačnije 286 miliona kuna bez PDV-a, nakon sprovedenog tendera, dobio je Integral inženjering iz Laktaša.

Iz Hrvatskih cesta napominju da su za gradnju brze ceste obezbijeđena finansijska sredstva i da je u toku postupak javne nabavke za usluge nadzora nad izvođenjem radova.

1. Položen kamen temeljac za novu fabriku proizvođača liftova u Tomislavgradu

U privrednoj zoni Vučilov brig pored Tomislavgrada jučer je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije Metus BiH. Ova kompanija najveći je hrvatski proizvođač u segmentu liftova a bavi se ugradnjom, projektiranjem, modernizacijom i proizvodnjom liftova.

Osim u Hrvatskoj gdje se nalazi proizvodni pogon i uprava, Metus je prisutan i ima urede u BiH, Srbiji i Njemačkoj te trenutno broji preko 350 zaposlenika. U pogonu u Tomislavgradu proizvodiće se liftovi koji će se izvoziti u EU i ostatak svijeta, kazao je predsjednik Uprave Metus grupe Tomislav Medić.