Kuda će se ići za Mostar i koji grad će postati “mrtav”

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH objavili su ove sedmice obavijest o raspisivanju tendera za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever dužine 35 kilometra, kao i dionice Mostar sjever – Mostar jug dužine 15 kilometara.

Ovim činom je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih dionica, piše BiznisInfo.

Najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela po Idejnom projektu iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim tunelom u regiji. Planirano je da njegova izgradnja krene već naredne godine.

Ono što je svako najinteresantnije s ovom dionicom jeste da će ona promijeniti tradicionalnu rutu kretanja građana iz BiH ka Mostaru, odnosno ka moru.

Tradicionalno zaustavljanje „na meso“ u restoranima kod Jablanice više neće biti moguće, jer sama Jablanica više neće biti ni blizu trase.

Pitanje života i smrti

Nova cesta će se kod Konjica odvajati od sadašnje magistrale ka Jablanici, i ići u skroz drugom smjeru, direktno ka Mostaru kroz planinski masiv, zbog čega će biti potreban veliki broj tunela, uključujući i onaj spomenuti koji će biti najduži.

BiznisInfo je o ovome pisao još prije tri godina, kada je Parlament FBiH usvojio amandmane na Prostorni plan FBiH, kojima je i otvorena mogućnost izgradnje ove ceste.

Tada je odlučeno da bi trasa autoputa preko Jablanice bila preskupa, pa je ovaj gradić u širokom luku zaobiđen.

Dok se za ostale stanovnike BiH ovo uglavnom svodi na činjenicu da se više neće moći zaustavljati “na meso” tokom putovanja, za stanovnike Jablanice ovo je pitanje života i smrti.

Košarkaš Mirza Teletović je svojevremeno kazao da je narod u Jablanici ogorčen, i on lično.    

– Ukoliko se Jablanica izbaci sa trase Koridora Vc, ovaj grad će biti mrtav – poručio je još prije nekoliko godina Teletović.

Slično misli i proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić.

– Svakako da je to loša vijest za Jablanicu i Jablaničane, njihov život i ekonomski, privredni i kulturni razvoj. Bit će u položaju da se mnogi ljudi neće zaustavljati u Jablanici – rekao je ranije legendarni Vaha.

Finansiranje dionica

Inače, JP Autoceste FBiH su kroz saradnju sa finansijskim institucijama za finansiranje izgradnje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever osigurale ponudu za zajedničko finansiranje Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 miliona eura.

Uz ovakav finansijski aranžman otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 miliona eura.

Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osiguralo ponudu za zajedničko finansiranje od strane konzorcija domaćih banaka i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 miliona eura, što otvara mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva iznosu do 12 miliona eura.

BiznisInfo.ba