Pušteno u rad novo postrojenje u Tuzlanskoj pivari

0

U Tuzlanskoj pivari u utorak je pušteno u rad moderno postrojenje kojim će se poboljšati kvalitet proizvedenog piva a ovim je zaokružen investicijski ciklus vrijedan 5,6 miliona KM

Kraj kalendarske godine bio je prilika da Tuzlanska pivara i zvanično zaokruži obilježavanje 135. godišnjice od svog osnivanja. U ovoj godini milionskim ulaganjima postigli su poboljšanje kvalitete proizvoda, a unapređenje svog rada i nove investicije planiraju i u 2020. godini.

Samo u 2019. ova kompanija realizirala je investicijski ciklus od 5,6 miliona maraka u proizvodne pogone, kao što su Brewmax softver, PET liniju punjača sa CIP stanicom i rezervoarima, teretna motorna vozila sa viljuškarima, karbonizer piva, paster piva za PET program, hidroforsko postrojenje sa omekšivačem vode…

„Želja Pivare Tuzla bila je da nabavi najsavremeniju opremu, a to smo i uradili. Ponosni smo jer iz godine u godinu enormno podižemo procese proizvodnje, a dosadašnji uspjeh rezultat je mukotrpnog rada. Ovom prilikom se zahvaljujem našim vjernim kupcima koji su nas prepoznali kao brend broj jedan u BiH, koji je i najpoželjniji po odabiru trgovaca”, kazao je direktor tuzlanske Pivare Fahrudin Salihović, te istaknuo da ovaj investicijski ciklus zaključuju instalacijom modernog postrojenja, odnosno dearatora vode koji neutrališe izuzetno štetan kisik iz vode. Na ovakav način postići će se znatno kvalitetnija proizvodnja piva.

Presijecanjem vrpce i otvaranjem ventila postrojenje su danas, u društvu direktora Salihovića, zvanično pustili u rad premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

„Zatečen sam stepenom automatizacije u tuzlanskoj Pivari u kojoj sam nekada bio kao student. Ona je danas podignuta na jedan visok, evropski nivo i drago mi je što svi ljudi koju su ovdje nekada radili teške poslove, sada su educirani da rade na automatiziranim postrojenjima”, istakao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ukazao na značaj kupovine domaćih proizvoda i podrške domaćim proizvođačima.

„S tim u vezi dozvolite mi da nas sve pozovem da odabirom domaćih proizvoda, između ostalih i proizvoda Tuzlanske pivare, snažnije podržimo naše proizvođače. Time im stvaramo preduslove da oni dodatno unaprijede svoje proizvodne procese, poboljšaju standard svojih uposlenika, eventualno i otvore nova radna mjesta. A to je borba svih nas da omladini damo razloge da ostane ovdje, umjesto da ode u neke zapadne zemlje”, rekao je premijer Tulumović, te članovima vlasničke strukture Pivare, članovima Uprave, i svim uposlenicima zaželio sretne nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike.

Pivara Tuzla za 2020. godinu u planu ima realizaciju brojnih projekata, a tu su i investicije u iznosu od oko četiri miliona konvertibilnih maraka.

Današnjoj posjeti u ime Vlade Tuzlanskog kantona, uz premijera Tulumovića je prisustvovao i ministar finansija Suad Mustajbašić.