Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija prodaje 6 trgovačkih centara u BiH, ko gradi novi stambeno-poslovni kompleks u Sarajevo vrijedan 25 miliona KM, ko je kupio poznatog domaćeg proizvođača namještaja MS&Wood, koja firma je otvorila 100 radnih mjesta u poslovnoj zoni u Banjaluci, zašto je poruka vlasnika bihaćke firme zapalila društvene mreže…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Simimpex otvorio novi poslovni objekat

Kompanija Simimpex otvorila je novi poslovni objekat u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ na 5.000 kvadratnih metara. Ujedno je u poslovnom prostoru Simimpexa, jednog od najvećih regionalnih trgovaca autodijelovima, otvoren i cjelodnevni sajam posvećen autodijelovima i autokozmetici.

  1. Mercator prodaje 6 trgovačkih centara u BiH

Mercator Grupa u cilju provođenja strategije dezinvestiranja portfelja trgovačkih centara objavila je poziv zainteresovanim investitorima za kupovinu trgovačkih centara u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Poziv je danas objavljen u bh. dnevnoj štampi. Pisma namjere mogu se slati do 4. oktobra.

  1. Prodata firma koja je vlasnik brendova Top Shop, Dormeo, Kosmodisk, Delimano

Jedan od najbogatijih Slovenaca, Sandi Češko, prodao je svoj udio u firmi Studio Moderna Holdings (SM). Kupci Češkove polovine firme, kao i njena cijena, poslovna su tajna. Kompanija je snažno prisutna i u Bosni i Hercegovini a poznata je po Top Shopu, Dormeu, Kosmodisku, Walkmaxxu, Delimanu i sličnim proizvodima. Češkov udio bio je 55 posto, čija se vrijednost procjenjivala na otprilike 450 miliona eura.

  1. Komponente za prvo SUV vozilo Aston Martina proizvodit će se u BiH

Prevent Components, članica Prevent Grupacije proširila je saradnju sa poznatim svjetskim brendom premium vozila Aston Martin. Tim povodom u posjeti Preventu u Srebrenici i Goraždu boravili su predstavnici ovog brenda, kako bi se upoznali sa aktivnostima na razvoju novih proizvoda i visokim standardima kvalitete. Komponente za prvo SUV vozilo Aston Martina proizvodit će se u BiH.

  1. Propala privatizacija 120 preduzeća

Neuloženih 260 miliona maraka, više od 3.800 radnika koji nisu zadržani na poslu i oko 3.200 radnika koji nisu, a morali su biti uposleni, razlozi su zbog kojih je raskinuto ili je u postupku raskida čak 120 privatizacijskih ugovora u FBiH, od njih 1.271. Osim toga, država je ostala i bez 7,3 miliona maraka koje su kupci preduzeća trebali platiti za kapital. Ovakav izvještaj o kontroli privatizacijskih ugovora, sa stanjem na dan 31. decembar 2018. godine, pripremila je Agencija za privatizaciju u FBiH, a u četvrtak usvojila Federalna vlada.

  1. Novi pogon „Elasa“ donosi više od 100 radnih mjesta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor preduzeća „Elas metalexpert“ Željko Petrović, otvorili su novoizgrađeni proizvodni pogon ovog preduzeća u Poslovnoj zoni Ramići, koji će obezbijediti više od 100 novih radnih mjesta. Direktor „Elas metalexperta”, firme specijalizovane za obradu metala, Željko Petrović istakao je kako je ovo rezultat dobrog rada kompanije koja posluje 25 godina.

  1. Poruka vlasnika kompanije iz Bihaća zapalila društvene mreže

Vlasnik bihaćkog Autoservisa Bagrameli odlučio je prije godinu dana da ukine radnu subotu. Na taj potez odlučio se zbog narušenog zdravlja i sebe i radnika kao i želje da više vremena provedu sa porodicama. Radnu sedmicu skratio je na pet dana iako je bio ubijeđen da će posao opasti. Kako sam kaže – nikakav novac nije bio vrijedan zdravlja. No kako Elvir Bagrameli kaže za BiznisInfo, umjesto pada prometa došao je rast, mušterije su se prilagodile, a posla ima više nego ikada. Njegova poruka na Facebooku izazvala je veliki broj pozitivnih komentara na Facebooku.

  1. Milionsku kompaniju umjesto u Stockholmu pokrenuo u Sarajevu

Rešad Začina bio je viši programer u uspješnoj švedskoj kompaniji Fishbrain, ali je nakon administrativnog propusta poslodavca bio prisiljen napustiti Švedsku. Sada je vlasnik milionske kompanije u Sarajevu koja, između ostalog, pomaže i razvoj švedskih startapa, piše švedski portal specijaliziran za tehnološke kompanije i startape BREAKIT.

  1. Sarajevo dobija stambeno-poslovni kompleks vrijedan oko 25 mil KM

Sarajevo u nekoliko godina očekuje još jedan moderan stambeno-poslovni kompleks Malta Complex vrijedan oko 25 miliona KM. Prva od planirane četiri lamele je već izgrađena, a u toku 2020. godine kreće izgradnja još dvije. Investitori ovog komleksa koji se gradi u naselju Dolac Malta su sarajevske firme Green Energy Solution d.o.o. i Gallery d.o.o. , članice Investmentetc grupacije.

  1. MS&Wood ima novog vlasnika

U srijedu je prodat jedan od najpoznatijih bh. proizvođača namješta – kompanija MS&Wood iz Fojnice. Cjelokupan paket dionica prodat je za 5,8 miliona KM. Kako saznaje BiznisInfo, novi vlasnik je firma BH Line, koja je preuzela 100 postotono vlasništvo od sarajevskog Uniprometa. 

Vlasnici kompanije BH Line, koja je osnovana ovog ljeta, su Damir Muhić i Mirza Hurem. Muhić je, inače, direktor tvornice namještaja Standard Furniture Factory iz Ilijaša. Hurem je poslovni čovjek i menadžer iz Sarajeva.