Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara novu tvornicu u Ljubuškom, koji bh. biznismen je kupio turističko naselje u Bašoj Vodi, koja firma planira veliku investiciju u Brčkom, koji bivši gigant rasprodaje imovinu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Eastern Mining će u Varešu investirati 180 miliona dolara

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić posjetili su ove sedmice kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim “Projektom Vareš” koji provodi ova kompanija.

Čelnici kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović gostima su, između ostalog, predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa. Njihov cilj je da otvore rudnike i investiraju do 180 miliona dolara, rečeno je.

  1. “Kovan” jača izvoz na evropska tržišta

U okviru USAID WHAM projekta podržane su aktivnosti kompanije Kovan MI d.o.o. Gračanica koje su rezultirale proizvodnjom toplotne pumpe za grijanje u kombinaciji s kotlovima na pelet, što je prva pumpa ovog tipa u regiji. Kovan MI počinje serijsku proizvodnju ovog proizvoda za koji ima poznate kupce i  narudžbe za tržište Njemačke i Portugala.

Kompanija će zaposliti 15 novih radnika, povećati proizvodnju za 15 posto, a izvoz preko 30 posto.

  1. Ćorluka kupio turističko naselje u Baškoj Vodi

Petar Ćorluka, vlasnik firme “Violeta”, postao je novi vlasnik turističkog naselja “Urania” u Baškoj Vodi. Nakon što je kupio hotel “Hrvatsku”, uspješni poduzetnik iz Gruda potvrdio je ozbiljnost svojih namjera oko turističkih investicija potpisavši predugovor s Hotelima Baška Voda, a 15. oktobra očekuje se preuzimanje i potpisivanje konačnog kupoprodajnog ugovora.

Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju Jakša Medić, direktor Hotela Baška Voda, koji kaže kako je to izuzetno značajan događaj za cijelu destinaciju.

– S hotelom “Hrvatska” radi se o fantastičnom turističkom kompleksu koji ima perspektivu postati visokokvalitetni hotelski resort. Petar Ćorluka pokazao je da teži izvrsnosti i u BiH i u Zagrebu, a ovakav investitor jamči jedan temelj za kvalitetni turizam u Baškoj Vodi – kazao je Medić.

  1. Entiteti zajedno grade veliki projekat

Direktori preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Autoceste Federacije BiH” Dušan Topić i Adnan Terzić razgovarali su o saradnji dvije firme na zajedničkim projektima, među kojima je gradnja tunela “Putnikovo brdo dva”, u okviru realizacije projekta dionice autoputa na Koridoru 5C.

Entiteti će zajedničkim snagama realizovati ovaj projekat.

  1. Imovina Vitezita na prodaju za oko 40 miliona KM

Prva prodaja imovine “PS Vitezit” d.o.o. Vitez u kojem je krajem prošle godine otvoren stečaj zakazana je za 23. oktobar ove godine. Predmet prodaje koja će biti relizovana metodom usmene javne prodaje je pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika podijeljena u tri LOT-a.

Ukupna vrijednost imovine nekadašnjeg giganta je oko 40 miliona KM.

  1. Ko će otvoriti bazu na Aerodromu Sarajevo

U toku je javni poziv Međunarodnog aerodroma Sarajevo za kompaniju koja bi otvorila bazu na ovom aerodromu, a koja bi na osnovu toga ostvarila poticaje. Ovaj poziv je raspisan s ciljem umanjenja negativnih uticaja uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo

U prvoj fazi baza se uspostavlja sa dva aviona, sa opcijom povećanja broja aviona, kako se budu povećavali raspoloživi kapaciteti Međunarodnog aerodroma Sarajevo ili ako se ispune drugi uslovi.

  1. Kako će izgledati gradska brza cesta

Ove sedmice je najavljeno da će se krenuti u projektovanje gradske brze ceste u Sarajevu, odnosno dionice od Pofalića do Građevinskog fakulteta. Ovo je rečeno na sastanku kojem su pristustvovali kantonalni ministri Adi Kalem i Faruk Kapidžić, uime Vlade KS, sa predstavnicima Direkcije za puteve KS, Cesta FBiH i Vlade Federacije.

Kapidžić je upoznao je prisutne sa informacijama vezanim za izradu glavnog projekta Gradske brze ceste za dionicu od Pofalića do Građevinskog fakulteta, sa ostvarivanjem konekcije sa Prvom transverzalom.

Pogledajte idejno rješenje ove ceste koje je ranije napravljeno.

  1. 90 miliona KM za privredu FBiH, ovo su uslovi

Vlada Federacije BiH je ove sedmice donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava. Pročitajte koji su uslovi za dobijanje sredstava.

  1. Nova tvornica u Ljubuškom zaposliće 70 ljudi

Uprkos svim problemima izazvanim koronavirusom, Ljubuški bi u idućoj godini trebao dobiti tvornicu koja će zapošljavati desetke stanovnika ovoga grada. Riječ je o Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o., koja uskoro počinje s gradnjom pogona na prostoru gospodarske zone Mostarska Vrata – Cerno.

Prema riječima v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, kompletni kompleks po završetku izgradnje trebao bi zapošljavati od 60 do 70 osoba.

  1. Brčko dobilo novu firmu, najavljen promet do milijardu KM

U industrijskoj zoni u Brčkom ove sedmice je svečano otvorenaLiberty Group” d. o. o. Brčko, firma za proizvodnju modularnih i montažnih, stambenih i nestambenih objekata.

Na otvaranju je najavljeno da je u prvoj fazi planirano zapošljavanje oko stotinu radnika, a po završetku kompletne hale bit će zaposleno 1.000 radnika koji će raditi u tri smjene.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je kazao da ovaj događaj nije važan samo za „Liberty Group” već i za Distrikt i građane.