Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Fabrike širom BiH polako oživljavaju, bilo zahvaljujući stranim investitorima ili domaćim ulagačima. Osim toga, bh. maloprodajne kompanije su u velikoj ekspanziji. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Oživjela tekstilna industrija u Rogatici

Nekada zapuštena zgrada rogatičkog obdaništa danas je moderno opremljen tekstilni pogon iz kojeg izlaze visokokvalitetni proizvodi za evropsko tržište. Tekstilno preduzeće “Mraz” iz Pala je polovinom februara u tom objektu pokrenulo proizvodnju, sa planom da se kroz obuku sukcesivnim zapošljavanjem doće do cifre od 50 radnica.

  1. Bingo gradi centar u Maglaju

Načelnik Mirsad Mahmutagić obavijestio je sugrađane da će se u Maglaju graditi Bingo Centar. Potpisan je ugovor o kupovini zemljišta i trenutno je u fazi prikupljanje projektno-tehničke i druge dokumentacije. Očekuje se početak radova krajem juna i početkom jula mjeseca, a završetak radova u periodu od četiri do pet mjeseci.

  1. Sve viša firmi traži dobavljače iz BiH

Sve više evropskih i svjetskih kompanija traži dobavljače iz BiH, a u tome prednjače automobilska, drvna i metalska industrija. Proizvod koji se najviše izvozi, bar kada je riječ o FBiH, su sjedala.

  1. Britanci pokrenuli „Elektrobosnu“

Britanska kompanija Red Rock Resources saopštila je u srijedu da je firma Steelmin Ltd, koja je djelimično u njenom vlasništvu, pokrenula pogon i ujedno povećala planove za komercijalnu proizvodnju ferosilicija u Jajcu. Riječ je o pogonu nekadašnjeg giganta Elektrobosne u koji su britanci uložili desetine miliona KM posljednjih godina.

  1. Investitori dolaze u Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je skoro proširivanje proizvodnih kapaciteta u gradu Prijedoru sa dva nova poslovna subjekta. „Pred nama je poslovna priča od više od hiljadu radnih mjesta koja će se u skorijoj budućnosti realizovati, a radna snaga će biti obezbijeđena ili sa područja grada, moguće i sa strane, a nastavićemo da stvaramo uslove za nova radna mjesta“, najavio je Đaković.

Industrijska zona Ciljuge II u Živinicama

  1. Robot traži 55 radnika za novi centar

Kompanija Robot iz Sarajeva otvara novi tržni centar u Banovićima. Tim povodom Robot je objavio oglas za prijem 55 radnika. Traže se trgovci, blagajnici, kuhari, konobari, radnici u skladištu itd. Ranije smo pisali da Robot planira u naredne tri godine otvoriti do 30 prodajnih objekata širom BiH u koje će uložiti oko 60 miliona KM.

  1. Veliki gubitak Energopetrola

Kompanija Energopetrol prošle godine je ostvarila gubitak od skoro 10 miliona maraka, navodi se u novom, revidiranom izvještaju kompanije koji je objavljen u srijedu. Podsjetimo da je u nerevidiranom izvještaju o poslovanju koji je objavljen početkom maja bilo rečeno da je firma poslovala pozitivno prošle godine, odnosno da je ostvarila dobit od oko 1,4 miliona maraka.

  1. Prevent i Mittal najveći izvoznici u FBiH

Zeničko-dobojski kanton i dalje prednjači po izvozu u Federaciji BiH, a najveći izvoznik je grupacija Prevent koja među TOP deset ima dvije firme – Prevent Sarajevo i Prevent Leather Visoko. Pojedinačno gledano, najveći izvoznik je ArcelorMittal Zenica.

  1. Proizvodena prva CNC mašina u BiH

Firma Procassa-Fischer u mjestu Jelah Tešanj proizvela je prvu CNC mašinu u BiH, a već su stigle i prve narudžbe. CNC je ključna mašina za rad metalske industrije koja je u BiH u velikoj ekspanziji. 

  1. Velike investicije u Živinicama

Njemačka kompanija AFT Bosnia gradi fabriku u Živinicama za proizvodnju dijelova za automobile. Ova kompanija dio je grupacije AFT Automotive GmbH iz njemačkog grada Greven. Osim toga, austrijska firma Elsta Mosdorfer, koja se bavi proizvodnjom i prodajom poliesterskih ormara, također će uskoro otvoriti fabriku u ovoj zoni. U poslovnu zonu Ciljuge II dosad je uloženo oko trideset i pet miliona KM. Domaće i strane kompanije u posljednju godinu dana uložile su oko 50 miliona KM u Živinicama.