U BiH proizvedena prva CNC mašina, stigle narudžbe

0

Firma Procassa-Fischer u mjestu Jelah Tešanj, koja je registrovana 2016. a počela s radom 1. decembra 2017. godine, proizvela je prvu CNC mašinu u BiH, a već su stigle i prve narudžbe. CNC je ključna mašina za rad metalske industrije koja je u BiH u velikoj ekspanziji.  

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio direkor firme Mehmed Husaković.

– Mi nismo ismislili ništa novo, ali jesmo se upustili u izazov da kompletnu mašinu mi konstruišemo, elektronski riješimo… Nismo smjeli upuštati se u to a da nismo bili maksimalno sigurni u ishod truda – rekao nam je Husaković.

Ističe da je rad na konstrukciji mašine bio mukotrpan i da su im trebala znatna finansijska sredstva. No, uspjeli su završiti projekat od svojih sredstava i uz pomoć jednog broja prijatelja. Od prvog momenta mašina radi kako su zamislili – bez greške.

– Većina su bili skeptici i sa podsmijehom gledali na naš rad, ali mi takve razumijemo. Sada kada mašina radi, svi čestitaju. Poslovni ljudi koji cijene znanje i rad su od nas naručili za ovu godinu nekoliko CNC mašina koje već radimo – kaže naš sagovornik.

Dodaje da domaće firme kupuju renomirane marke koje plaćaju od 200.000 do 500.000 eura, a kod njih mogu dobiti upola jeftinije mašinu koja ne zaostaje kvalitetom.

Plan im je da do kraja godine zaposle još 5 radnika, te da imaju projektni biro za izradu CNC mašina.

– U današnje vrijeme je nezamisliva proizvodnja bez ovakvih mašina. To su mašine koje koriste najsavremenije sisteme vođenja i elektronskog upravljanja. Svaka firma koja misli ozbiljno da se bavi proizvodnjom bez savremenih CNC mašina ne može odgovoriti kvalitetu i brzini proizvodnje te odgovoriti zahtjevima današnjeg tržišta – kaže Husaković za BiznisInfo.