TOP DESET FEDERALNIH IZVOZNIKA: Na listi najvećih prvi put Bosnalijek i Igman

0

Zeničko-dobojski kanton i dalje prednjači po izvozu, a najveći izvoznik je grupacija Prevent koja među TOP deset ima dvije firme –Prevent Sarajevo i Prevent Leather Visoko, piše Slobodna Bosna.

Na listi TOP 10 izvoznika iz Federacije BiH u 2017. godini, došlo je do ozbiljnih promjena u poređenju s godinom ranije. Prvi put nakon rata, na listu je dospio sarajevski Bosnalijek čiji je prošlogodišnji izvoz snažno porastao i premašio je 107 miliona KM, te Tvornica namjenske industrije Igman iz Konjica čiji je izvoz također veći od 100 miliona KM (preciznije – 104,2 mil KM).

Od deset firmi na listi najvećih izvoznika, pet je u domaćem vlasništvu a pet u vlasništvu inostranih investitora, od kojih su dva iz Turske, dva iz Indije i jedan iz Slovenije.

Na listi najvećih izvoznika nema niti jedne firme iz država koje slove za najveće investitore u BiH, poput Austrije i Hrvatske, jer iz ovih država uglavnom dolaze tzv. pasivne investicije u bankarstvo, industriju osiguranja, trgovinu… dakle na investicije koje nisu orijentirane na proizvodnju i izvoz, nego su orijentirane na preuzimanje lokalnog tržišta različitih usluga.

Među domaćim izvoznicima tri firme su u privatnom vlasništvu (Bosnalijek, Prevent i Prevent Leather Visoko) a dvije u većinskom vlasništvu države – (Aluminij Mostar te Igman Konjic).

Najveći izvoznici i dalje dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona koji je i dalje vodeći kanton po ostvarenom izvozu.

TOP 10 FEDERALNIH IZVOZNIKA 

  1. ArcelorMittal Zenica –  350,4 miliona KM
  2. PREVENT, Sarajevo – 350,1 milion KM
  3. Aluminij Mostar – 335,3 miliona KM
  4. Global Ispat Koksna industrija  – Lukavac – 254,8 mil KM
  5. SISECAM SODA LUKAVAC – Lukavac – 201,3 mil KM
  6. CIMOS TMD Gradačac – 112,4 mil KM
  7. Bosnalijek  Sarajevo – 107,0 mil KM,
  8. PD IGMAN  Konjic – 104,2 mil KM
  9. NATRON-HAYAT Maglaj – 100,2 mil KM
  10. PREVENT LEATHER Visoko –  73,8 mil KM