Britanci pokrenuli pogon u Jajcu i digli planove za proizvodnju

0

Britanska kompanija Red Rock Resources saopštila je u srijedu da je firma Steelmin Ltd, koja je djelimično u njenom vlasništvu, pokrenula pogon i ujedno povećala planove za komercijalnu proizvodnju ferosilicija u Jajcu, javili su britanski poslovni mediji, prenosi BiznisInfo.

Britanski Steelmin, u kojem Red Rock ima 22 posto udjela, početkom maja je počeo zagrijavati i napajati Peć V u svom pogonu Jajcu, navodi se u obavještenju.

Proces će biti nastavljen u narednim sedmicama kako bi pogon dostigao punu snagu, uključujući i laboratorijske provere na materijalu koji se proizvodi.

Podsjetimo da su investitori iz Velike Britanije uložili desetine miliona maraka u kupovinu i remont peći nekadašnjeg giganta „Elektrobosne” Jajce. 

Kako se navodi u novom obavještenju, fabrika će se ispočetka sastojati od obnovljene Peći V, koja će proizvoditi 29.000 tona ferosilicija godišnje i 5.800 tona mikrosilike.

Osim toga, planira se i obnova druge peći, nakon čega će pogon imati kombinovani kapacitet od 48.720 tona ferosilicija i 9.700 tona mikrosilike.

Predsjedavaći Red Rocka Andrew Bell je izjavio: “U ime svih naših dioničara, čestitam timu Steelmina na uspješnom postizanju ove važne prekretnice i radujemo se najavi novog napretka u narednim danima.“

Kako se ranije pisalo, „Steelmin” će proizvoditi ferolegure, vrlo tražen i cijenjen proizvod, koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji.

Ciljani kupci su svjetski priznate kompanije „ArcelorMittal”, „Riva”, „ThydssenKrupp”, „Beltrame”, „Duferco”, koje su već iskazale interesiranje za proizvode koji se koriste za ojačavanje i poboljšanje kvaliteta proizvoda od željeza i čelika.

U fabrici će raditi više stotina radnika.