Njemačka firma će proizvoditi auto-dijelove u Živinicama

0

Njemačka kompanija AFT Bosnia gradi fabriku u Živinicama za proizvodnju dijelova za automobile, saznaje BiznisInfo. Ova kompanija dio je grupacije AFT Automotive GmbH iz njemačkog grada Greven.

AFT Automotive GmbH je ugledni proizvođač dijelova za automobilsku industriju, a proizvodi uglavnom funkcionalne komponente i cijevne sisteme za protok i kontrolu tečnosti.

Podsjetimo da je načelnik Živnica Samir Kamenjaković nedavno rekao da jedan njemački investitor gradi fabriku u poslovnoj zoni Ciljuge II i da bi ona već prvog avgusta trebala početi s radom. No, nije rečeno o kojoj kompaniji se radi niti šta će se proizvoditi.

Kako saznaje BiznisInfo, riječ je upravo o firmi AFT Bosnia.  

Kamenjaković je rekao i da će njemački investitor odmah nakon ulaska radnika u fabriku, početi izgradnju i druge fabrike.  

Osim toga, austrijski ulagači također prave fabriku u Ciljugama koja bi trebala zaposliti oko tri stotine i pedeset ljudi. Ona bi krajem jeseni trebala primiti prve radnike.

Kako saznajemo, riječ je o austrijskoj firmi Elsta Mosdorfer, koja se bavi proizvodnjom i prodajom poliesterskih ormara.

U poslovnu zonu Ciljuge II dosad je uloženo oko trideset i pet miliona KM. Domaće i strane kompanije u posljednju godinu dana uložile su oko 50 miliona KM u Živinicama.