Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko preuzima dionice Sarajevo osiguranja, koji gigant u novi pogon ulaže 21 milion KM, ko su najveći bh. izvoznici i uvoznici, koji telekom operateri su ukinuli distribuciju kanala Nova BH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U Drvaru pokrenut pogon Yumca, posao za 100 žena

U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnika. Iako još nije zvanično otvoren, proizvodni pogon firme “Yumco” iz Vranja već radi punom parom. Pogon vranjanskog “Yumca” smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

  1. Rast premije osiguranja u 2019.

Lider na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini, prema iznosu ukupne premije u 2019. godini, je Adriatic osiguranje. Ovo osiguranje lani je ostvarilo premiju od 68.450.802 KM, odnosno imalo je rast od 4 posto. Ukupna premija društava iz FBiH lani je bila 531.783.086, što je rast od 6,8 posto u odnosu na 497.842.178 KM godinu ranije.

  1. Katarani preuzeli Ski centar Rostovo

Šef Hotela Rostovo Rusmir Kurbegović za BiznisInfo je potvrdio da su novi vlasnici iz Katara prezeli Ski centar Rostovo, u čijem su sastavu i hotel Rostovo i etno selo Babići. On je rekao da se sada renovira i ulaže u dodatni smještaj.

  1. BiH izvezla prve količine konzumnih jaja

Firma za proizvodnju konzumnih jaja “Agreks” iz Donjeg Žabara izvezla je prve količine od 302.400 komada konzumnih jaja za industrijsku proizvodnju na tržište EU, odnosno za jednu hrvatsku firmu. Direktor “Agreksa” Predrag Miličić rekao je da će sljedeće sedmice istu količinu jaja isporučiti još jednoj hrvatskoj firmi sa kojom su, takođe, sklopili ugovor.

  1. Saudijci žele graditi naselje u Lukavcu

U prostorijama Općine Lukavac u utorak je održan sastanak sa grupom investitora iz Saudijske Arabije. Na sastanku je razgovarano na temu potencijalne gradnje hotela i apartmanskog naselja na jezeru Bistarac, za šta su investitori primarno zainteresovani. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju ovakvi sastanci, obzirom da je investiranje obostrani interes.

  1. Sva tri telekom operatera ukinila Novu BH

BH Telecom je donio odluku da ubuduće ne uvrštava Novu BH u svoju ponudu televizijskih kanala. Nova BH je, pozivajući se na svoj bogat sadržaj, od početka godine u ugovor o distribuciji svog kanala uvela taksu od 0,60 eura po korisniku, što nekima očito nije bilo prihvatljivo. Ugovore su raskinuli M:tel i kompanije po njegovom kontrolom (Logosoft, Blicnet, Telrad net i Elta kabel) te Eronet.

  1. Hoće li Sarajevo dobiti još jedan tržni centar

Nakon što je kompanija Belamionix iz Brčkog kupila zemljište u Sarajevu, postavlja se pitanje hoće li glavni grad dobiti još jedan veliki tržni centar. Belamionix je kupio zemljište koje je pripadalo GP Bosni u stečaju u opštini Novi Grad.

  1. Igman otvara novi pogon vrijedan 21 milion KM

Kompanija Igman Konjic, lider namjenske industrije u BiH, u prošloj godini imala je prihode od 142,9 miliona KM. Đahid Muratbegović, direktor ove kompanije, rekao je da je za uspjeh zaslužan cijeli kolektiv.

– Mi se sada takmičimo sa samim sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetara – kaže Muratbegović.

  1. Firma iz Beča preuzima dionice Sarajevo osiguranja

Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme je bilo u fokusu investitora. Lani je oko 20 posto dionica ove kompanije promijenilo vlasnika, piše BiznisInfo.

Najveće trgovine dionicama lani su zabilježene 9, 19. i 20. avgusta, 2. septembra i 12. decembra. Samo u ovih pet dana investitori su kupili dionice Sarajevo osiguranja za oko 13 miliona KM, a kupovali su i drugim danima u iznosima od po nekoliko desetina ili stotina hiljada KM.

Kako saznaje BiznisInfo, jedna od kompanija koja se krije iza ovih transakcija je BLBH Invest iz Beča.

  1. Ovo su najveći bh. izvoznici i uvoznici u 2019.

Najveći uvoznik u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini bila je Holdina d.o.o. Sarajevo, kćerka firma hrvatske naftne kompanije INA. Najveći izvoznik iz BiH lani je bio ArcelorMittal Zenica, piše BiznisInfo. Naš portal je od Uprave za indirektno oporezivanje dobio ekskluzivne podatke o deset najvećih uvoznika i izvoznika u 2019. godini. Donosimo vam listu 10 vodećih kompanija poredanih prema vrijednosti uvoza, odnosno izvoza.