Gigant vojne industrije u novi pogon ulaže 21 milion KM

0

Informacija o 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika, koju je BiznisInfo ekskluzivno prvi objavio prije nekoliko dana, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.

Jedan od zanimljivih podataka s ove liste jeste se prvi put među naveće izvoznike progurala jedna kompanija namjenske, odnosno vojne industrije.
Riječ je o konjičkom Igmanu, koji je u 2019. godini bio 9. najveći izvoznik iz BiH.

Podsjetimo da je Vlada FBiH namjensku industriju proglasila strateškom oblasti. To, između ostalog, znači da Vlada ne uzima svoj dio dobiti od ovih kompanija, već je reinvestira u širenje proizvodnje. Osim toga, kompanijama iz ove oblasti dostupni su i drugi vidovi finansijske pomoći FBiH.

Podsjetimo da je kompanija Igman u martu prošle godine pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije, a prema novim najavama slična investicija se sprema i u 2020.

Grade novi pogon za 21 milion KM

Dodajmo da je, prema informacijama koje je danas objavio Dnevni avaz, Igman u prošloj godini imao prihode od 142,9 miliona KM. Igman je time premašio plan za čak 20 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove kompanije, rekao je da je za uspjeh zaslužan cijeli kolektiv.

– Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, uposlili 70 novih radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura – rekao je Muratbegović.

Dodao je da kompanija već ima ugovorene poslove za cijelu 2020.

– Mi se sada takmičimo sa samim sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetara – kaže Muratbegović za Avaz.