Firma iz Beča preuzima dionice Sarajevo osiguranja

0

Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme je bilo u fokusu investitora. Lani je oko 20 posto dionica ove kompanije promijenilo vlasnika, piše BiznisInfo.

Najveće trgovine dionicama lani su zabilježene 9, 19. i 20. avgusta, 2. septembra i 12. decembra. Samo u ovih pet dana investitori su kupili dionice Sarajevo osiguranja za oko 13 miliona KM, a kupovali su i drugim danima u iznosima od po nekoliko desetina ili stotina hiljada KM.

Kako saznaje BiznisInfo, jedna od kompanija koja se krije iza ovih transakcija je BLBH Invest iz Beča.

Primjera radi, ovaj investitor stoji iza transakcija 19. i 20. avgusta kada je za dva dana kupio dionice Sarajevo osiguranja za oko 3 miliona KM. S obzirom na ranije kupovine, BLBH je u tom trenutku došao do iznad 8 posto vlasništva u Sarajevo osiguranju.

No, on se nije pojavljivao na listi dioničara, pa je jedino logično zaključiti da se ovaj investitor zapravo krije iza skrbničkog računa Raiffeisen BANK d.d. S obzirom na kasnije trgovine, na ovom računu trenutno stoji više od 16 posto vlasništva najveće domaće osiguravajuće kuće i taj procenat stalno raste.

Krije se iza bankarskog računa

Drugim riječima, investitor koji se krije iza ovog računa, a koji je prošle godine stekao dionice, trenutno je drugi najveći suvlasnik Sarajevo osiguranja. Podsjetimo da su skrbnički računi zapravo računi u banci preko kojih neki investitor kupuje dionice određene kompanije da bi sakrio svoj identitet.

Osim toga, manje dionica Sarajevo osiguranja lani je stekla kompanija MIF Sarajevo – oko 4 posto, i ona je sada peti najveći dioničar.

Najveći vlasnik i dalje je Federacija BiH sa 45,5 posto dionica. FBiH planira prodaju svog udjela kapitala ali trenutno nije jasno kada će se to tačno desiti, nakon što je raniji pokušaj zaustavljen zbog neslaganja koalicionih partnera.

Zanimljivo je da bi novi investitor u slučaju kupovine vladinog udjela došao do većinskog paketa dionica.

 Poznat investitor na domaćem tržištu

Inače, firma BLBH Invest dobro je poznata na domaćem tržištu kapitala, jer već nekoliko godina investira u više bh. kompanija.

Ovaj investitor je prije nekoliko godina preuzeo najstariju domaću građevinsku kompaniju – ŽGP, nakon čega je krenuo njen preporod i novi uspon.

Kako su mediji ranije pisali, društvo BLBH Invest GmbH osnovano je 2. februara 2017. godine u Beču, a njegov osnivač je Branimir Lubura.

Ovako izgleda trenutna vlasnička struktura Sarajevo osiguranja:

  • Federacija Bosne i Hercegovine  45,49 posto  
  • Raiffeisen BANK d.d. (skrbnički račun za klijenta)  16,15 posto
  • ZIF “BIG-Investiciona grupa” d.d. Sarajevo  15,82 posto  
  • ZIF “PROF-PLUS” d.d. Sarajevo  5 posto          
  • MIF d.o.o. Sarajevo  4,28 posto     

BiznisInfo.ba