U Drvaru pokrenut pogon Yumca, posao za 100 žena

0

U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnika. Iako još nije zvanično otvoren, proizvodni pogon firme “Yumco” iz Vranja već radi punom parom.

Pogon vranjanskog “Yumca” smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

– Onda ćemo da imamo zaokružen proces proizvodnje, kompletno, od krojnice do finalne proizvodnje. Trenutno radimo za ‘Yumca’ neke mantile. Za dan-dva nam stiže novi nalog: radna odijela i onda ćemo da krenemo, kompletno svi će da budu uposleni – priča Dragan Pavlović, rukovoditelj pogona „Yumco“ u Drvaru

– Tvornica “Yumco” Drvar je formirana i obnovljena uz pomoć Vlade Republike Srbije. Ovim otvaranjem se rješava jedan dio nezaposlenih žena. Nažalost, još uvijek ih mnogo čeka posao – kaže Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje.

Uskoro i druga smjena

– Četrdeset godina na birou i sad sam dobila posao. Prezadovoljna sam, uslovi su idealni – priča Brankica Dodig.

– Presretna sam što je ovo otvoreno u Drvaru. Konačno normalan ženski kolektiv. Radila sam u Bačkoj Palanci 18 godina, drago mi je što je ovdje otvoreno takvo nešto tekstilno za ove naše žene – kaže Mirjana Karanović.

– Za žensku radnu snagu veliki prioritet, lično za žene, a za Drvar je baš veliki prioritet za privredu. Šta da vam kažem, baš sam srećna – ističe Dijana Grahovac, javila je Federalna televizija.

Prvi je to pogon “Yumca” izvan Srbije, tržište je osigurano jer radi namjensku proizvodnju za vojsku, policiju, poštu i druge subjekte, a u dogledno vrijeme planiraju uvesti i drugu smjenu u Drvaru što bi značilo posao za dodatnih 100 radnica.