Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma je proizvela vatrogasno vozilo, koja domaća kompanija sprema investicije od 10 miliona KM, u kom gradu je otvoren novi Bingov objekat, na kojim lokacijama će biti prve naftne bušotine u FBiH, ko želi graditi trgovinski centar u Zenici…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Njemačka firma seli proizvodnju u Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je sa predstavnicima firme “Roundliner B” d.o.o. notarski ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 12.000 m2 u krugu Industrijske zone Celpak. Ova firma će graditi proizvodno poslovni kompleks za proizvodnju PVC vreća, gdje će preseliti svoje poslovanje. Dinamika predviđa zapošljavanje do 25 radnika u jednoj smjeni u prvoj fazi, dok u punom kapacitetu investitor planira zaposliti 200 radnika različitih profila.

  1. Građevinski bum u Tuzli

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodata je i prije završetka gradnje. Također, raste i potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno koja su bliže centru. Tuzla je jedan od gradova koji doživljavaju građevinski bum.

  1. Firma iz UAE želi graditi tržni centar u Zenici

Direktor kompanije “Rasiyat” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo je ove sedmice posjetio Gradsku upravu Zenice i lokaciju poznatu kao “Antena”. Prije tri mjeseca u Zenici potpisan Memorandum kojim se definišu prava i obaveze Grada Zenice i kompanije “Rasiyat” u pogledu utvrđivanja uslova za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa Poslovno rekreativnoj turističkoj zoni “Zenica-Jug”. Kompanija “Rasiyat” u Zenici želi graditi najsavremeniji trgovački centar i rekreativni kompleks jedinstven takve vrste u Evropi.

  1. Još jedan austrijski investitor u Derventi

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić razgovarao je sa novim austrijskim investitorom koji uskoro pokreće proizvodnju u ovoj lokalnoj zajednici. Radi se o firmi „M5 -TECH“, čiji su suvlasnici  Peter  i Marco  Kassmannhuber  i  Schaunig  Mike koji firmu pod istim nazivom vode u austrijskom Klagenfurtu. U prvoj fazi posao u „M5-TECH“ će biti baziran na proizvodnju dijelova za autoindustriju, a u narednom periodu  i proizvodnju  namjenskih mašina  za proizvodnju dijelova za autoindustriju.

  1. Hifa Oil sprema investicije od 10 miliona KM

U Maglaju u naselju Liješnica na magistralnom putu M17 ove sedmice svečano je otvorena 11. po redu benzinska pumpa Hifa Oil – Euro Oil.

„Očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati ukupno 14 novih benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini i izvan nje. Nakon Maglaja u narednih mjesec dana slijedi otvorenje još jedne pumpe u Podgorici (Crna Gora), zatim u Gradačcu i Hrasnici (Sarajevo). Nakon 16,5 miliona KM uloženih u proteklom periodu, u vremenu koje je pred nama investirat ćemo novih 10 miliona KM“, izjavio je Kenan Ahmetlić izvršni direktor kompanije Hifa Oil.

  1. Novi Bingo otvoren u Živinicama

Novoizgrađeni Bingo tržni centar Živinice otvorio je svoja vrata kupcima i posjetiteljima. Vrpcu su presjekli menadžerica centra Džana Halilović i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković. Ceremoniju otvaranja pratio je veliki broj prisutnih građana. Riječ je o savremenom tržnom centru koji se prostire na više od 30 000 kvadrata i koji zapošljava oko 350 osoba.

  1. Kompanija Symphony gradi svoje novo sjedište na Trebeviću

Jedna od najuspješnijih bh. softverskih kompanija gradi svoje novo sjedište na Trebeviću, desetak minuta vožnje od grada. Kompanija Symphony je odlučila svoje prostorije izmjestiti iz grada u novo sjedište na 800 metara nadmorske visine. Ekipa BiznisInfa se tokom vikenda uvjerila da su radovi iznad Sarajeva u toku i da se trenutno priprema gradilište za izgradnju objekta, koji se nalazi odmah prekoputa zabavnog parka Sunnyland.

  1. Sprema li veliki Amazon konačno ulazak na bh. tržište

Američki gigant Amazon mogao bi uskoro snažnije ući i na tržište Bosne i Hercegovine. Najveća svjetska kompanija za prodaju putem interneta ove sedmice je zakupila dvije internetske domene u BiH, saznaje BiznisInfo. Amazon je zakupio nacionalne bh. domene amz.ba i amzn.ba. Ove dvije domene, koje bi mogle upućivati buduće potrošače na sajt Amazona, zakupio je evropski ogranak kompanije – Amazon Europe Core sa sjedištem u Luksemburgu.

  1. Kreće iztraživanje nafte u FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

“Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida”, rekao je Džindić. BiznisInfo je objavio na kojim lokacijama će biti istraživana nafte.

  1. Bh. vatrogasci prvi put imaju vozilo domaće proizvodnje

Grad Živinice i Vatrogasna jedinica Grada Živinice su postali bogatiji za jedno vatrogasno vozilo i to domaće proizvodnje. Gradonačelnik Samir Kamenjaković je komandiru Vatrogasne jedinice uručio ključeve novog vatrogasnog vozila napravljenog upravo u ovom gradu. Vozilo je proizvela živinička firma SU-AD (bivša Sućo d.o.o. Živinice) a za njegovu proizvodnju bilo je potrebno skoro devet mjeseci. Ukupna vrijednost vozila je 261.00 KM, a finansirano je iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu.