Bh. vatrogasci prvi put imaju vozilo domaće proizvodnje

0

Grad Živinice i Vatrogasna jedinica Grada Živinice su postali bogatiji za jedno vatrogasno vozilo i to domaće proizvodnje. Gradonačelnik Samir Kamenjaković danas je komandiru Vatrogasne jedinice uručio ključeve novog vatrogasnog vozila napravljenog upravo u ovom gradu.

Vozilo je proizvela živinička firma SU-AD (bivša Sućo d.o.o. Živinice) a za njegovu proizvodnju bilo je potrebno skoro devet mjeseci. Ukupna vrijednost vozila je 261.000,00 KM, a finansirano je iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu.

“Zaista mi je zadovoljstvo da je Grad Živinice prvi put uspio kupiti novo vatrogasno vozilo da ga pokloni našim građanima. Ovo je jedno multifunkcionalno vozilo, a ono što je najvažnije jeste to da je proizvedeno u našem Gradu Živinicama i državi BiH. Vrlo je nespecifično da se ovakvo vozilo može kupiti u BiH, i evo zahvaljujući firmi Sućo, mi smo uspjeli obezbijediti jedno ovakvo vatrogasno vozilo“, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Podsjetimo, kompanija SU-AD jedina je kompanija u BiH koja proizvodi vatrogasna vozila. Njen vlasnik Suad Bešlić vratio se iz Njemačke kako bi u svojoj zemlji zaposlio ljude i pokrenuo lokalno preduzeće koje proizvodi vatrogasna vozila za izvoz u Njemačku i druga svjetska tržišta.

Mnoge prednosti

Vozilo će imati itekako višestruki značaj, te se procjenjuje da će sa svim funkcijama koje posjeduje završavati oko 80% intervencija koje obavlja Vtarogasna jedinica.

U ovom vozilu nalaze se mnoge prednosti kada se tiče i gašenja požara i tehničkih intervencija spašavanja iz vozila jer raspolaže sa svim potrebnim alatima, te kroz sve navedene upotrebe ima i svoju ekonomsku opravdanost.

„Ovo je vrlo bitna stvar, daje sigurnost našim građanima, kako u gradu tako i u prigradskom dijelu, zatim daje sigurnost kako za materijalno-tehnička sredstva tako i za sigurnost života naših građana. Zaista mi je drago da smo putem Štaba civilne zaštite, Gradskog vijeća i naših građana, koji su nam stalno davali sugestije kako nam je potrebno da obezbijedimo što bolje uslove za vatrogasnu jedinicu, prvi puta mogli to i obezbijediti. Prije tri godine oni nisu imali ni elementarne stvari, krenuvši od lične zaštite do zaštite građana, te smo to na svu sreću uspjeli prevazići, a samo prije nekih mjesec dana uspjeli smo im obezbijediti i novo komandno vozilo, što je za jedan grad veoma veliki kapital, koji nam daje sigurniju budućnost”, kazao je gradonačelnik Kamenjaković.