Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Iz kog bh. sela jahte već 15 godina odlaze u svijet, kada bi mogao biti izgrađen aerodrom u Bihaću, koja je nova akvizicija United Grupe, iz kog bh. grada će se letjeti za Teheran, u kojem bh. entitetu industrija raste a u kom gubi dah, gdje se otvara rudnik olova i cinka, kada će BiH dobiti plin koji nije ruski…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i Biznisinfo.

  1. Jahte iz Brčkog idu u svijet

Iz malog sela Smiljevac kod Brčkog svake godine u svijet ode tridesetak jahti i jedrenjaka. Porodična firma Smiljevac Prom proizvodi ih od 2004. godine za austrijsku kompaniju Schöchel-Werft-Yachts i jedan od najpoznatijih svjetskih brendova Sunbeam Yachts.

  1. Budžet KS premašio milijardu KM

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu, te ih, po hitnom postupku uputila prema Skupštini Kantona. Novi Budžet KS, prema utvrđenom prijedlogu, iznosi 1.055.753.000 KM. Inače, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je 30. januara Budžet KS za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM.

  1. Nova akvizicija United Grupe

Švedski Tele2 AB dogovorio je prodaju svog hrvatskog poslovanja Tele2 Hrvatska United Grupi za 220 miliona eura, saopšteno je u petak iz te telekom kompanije.

Podsjetimo da United Grupa posluje u BiH, a vlasnik je kablovskih operatera Telemach i SBB, kao i kanala N1, Nova TV i Sport klub.

  1. Uspostavlja se linija Teheran – Banjaluka

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je 21. maja kompaniji Mahan Air izdala dozvolu za čarter letove na relaciji Teheran-Banjaluka-Teheran.  Napominje se da je svrha dozvole prevoz kineskih turista.

  1. Prodaje se Agrokomercova robna kuća

Općinski sud u Velikoj Kladuši objavio je poziv za prodaju Agrokomercove robne kuće u Velikoj Kladuši.  Metoda prodaje je usmjeno javno nadmetanje, koje je zakazano za 02. juli 2019. godine u 09:00 sati. Nadmetanje će se obaviti u zgradi Općinskog suda u Velikoj Kladuši, u kancelariji broj 1.

Kako se navodi u obavijesti, riječ je o robnoj kući ukupne površine 767 m2. U pozivu za nadmetanje na stranici suda nije navedena nikakva minimalna cijena ispod koje se na aukciji neće ići.

  1. Kompanija Bingo otvorila 201. poslovnicu

Kompanija Bingo otvorila je svoju 201. poslovnicu, ovoga puta u Maglaju. Objekat se prostire na površini od 10.000 metara kvadratnih, od čega je prodajni prostor 6.500 m2. Osim hipermarketa, u sklopu centra je i veliki, moderno uređen restoran sa 300 mjesta, igraonica, zlatara „Dar“, a već od 6. juna će biti otvorena trgovina sa sportskom opremom „Sport Reality“ i apoteka.

  1. Industrija u FBiH raste, u RS “gubi dah”

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u aprilu 2019. godine u odnosu na mart manja je za 1,6 posto. No, u odnosu na isti mjesec 2018. godine industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u aprilu je veća za 1,3 posto.

S druge strane, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu ove godine smanjena je za čak 19,9 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS. Da nije riječ o izuzetku, govori podatak da je u martu industrijska proizvodnja u RS bila manja za 17,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.

  1. Bihaćki aerodrom postaje realnost

Glavni projekat za aerodrom u Bihaću je već urađen, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

– Sa premijerom FBiH i direktorima nekih banaka smo u kontaktu, spremni smo za sve opcije. Sredstva nisu osigurana. Postoji nekoliko varijanti finansiranja koje su izgledne i ja sam gotovo siguran da će to biti realiziran projekat… Mislim da je realno da projekat bude završen u naredne dvije do četiri godine – rekao je Fazlić.

  1. Otvara se rudnik olova i cinka u Čelebićima

Rudnik olova i cinka u Čelebićima kod Foče biće sigurno otvoren, a eksploatacija rude počeće nakon izrade glavnog rudarskog projekta, pa je već sada potrebno strateški usmjeravati stvaranje kadra koji će naći posao u rudniku, istaknuto je na sjednici Skupštine opštine Foča.

Vladimir Rudić, menadžer preduzeća “Western Mining” iz Banjaluke, koje je dio londonske kompanije “Mineco”, upoznao je odbornike da je ova komapnija u opsežno istraživanje u Čelebićima uložila više od sedam miliona KM, te da su potvrđene rezerve rude olova i cinka od oko milion tona, tako da više ne postoji dilema da li će rudnik biti otvoren.

  1. BiH će za četiri godine prvi put dobiti plin koji nije ruski

BH-Gas je u proteklom periodu proveo je sve pripremne aktivnosti kako bi ste stekli uslovi za objavu tendera za izradu studije uticaja na okoliš i studije izvodljivosti za projekat Južne interkonekcije, odnosno gasovoda prema Hrvatskoj.

Ove sedmice je na web stranici BH-Gasa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen poziv za odabir Konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo za gasovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, čime je zvanično i započeta realizacija projekta.

Prve isporuke prirodnog gasa putem gasovoda Južna interkonekcija se očekuju 2023. godine, i to će biti prvi put da BiH dobije plin koji nije ruski.