United Grupa kupila Tele2 u Hrvatskoj

0

Švedski Tele2 AB dogovorio je prodaju svog hrvatskog poslovanja Tele2 Hrvatska United Grupi za 220 miliona eura, saopšteno je u petak iz te telekom kompanije.

Podsjetimo da je United Grupa vlasnik kablovskih operatera Telemach i SBB, kao i kanala N1, Nova TV i Sport klub.

Kako se navodi u saoppštenju, Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a dogovorena cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih 12 mjeseci, ne uključujući IFRS 16.

Ta transakcija omogućava Tele2 da ostvari vrijednost od uspješnog razvoja hrvatskog poslovanja i dalje unaprijedi svoju strategiju s fokusom na regiju baltičkih zemalja, navodi se dalje.

Zaključenje transakcije očekuje se do kraja 2019., a ona podliježe regulatornom odobrenju, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 miliona pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj.

Posluje u šest zemalja i zapošljava oko 4.400 zaposlenika, a sjedište firme nalazi se u Amsterdamu, zaključuje se u saopštenju.