Bihaćki aerodrom postaje realnost

0

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i direktor JP Aerodrom Bihać Elvedin Sedić, ugostili su danas direktora beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” Sašu Vlaisavljevića i direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armina Kajmakovića.

Tema razgovora bila je izgradnja aerodroma u Bihaću, a svoju pomoć ponudio je i direktor beogradskog aerodroma, koji je inače rođeni Bišćanin. Vlaisavljević je, kako kaže, proveo pola života u Bihaću, gdje je završio i osnovnu i srednju školu.

Bihać me naučio da budem inženjer i čovjek i sad sam to došao vratiti svom gradu”, kazao je novinarima ovom prilikom direktor beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Direktor aerodroma Bihać, jučer je u Mostaru potpisao ugovor vrijedan nešto više od 3,5 miliona KM, a iz tih sredstava će se graditi testna pista i vršiti eksproprijacija zemljišta. Ovaj građevinski projekat planiran je do kraja godine.

Kada je riječ o izgradnji samog aerodroma, u toku su pregovori o finansiranju. 

“Glavni projekat je već urađen. Sa premijerom FBiH I direktorima nekih banaka smo u kontaktu, spremni smo za sve opcije. Sredstva nisu osigurana. Postoji nekoliko varijanti finansiranja koje su izgledne i ja sam gotovo siguran da će to biti realiziran projekat”, rekao je Fazlić, i dodao:  

“Mi sad razgovaramo o varijantama, radimo na tome da ovaj aerodrom pređe u većinsko vlasništvo FBiH, i mislim da je realno da projekat bude završen u naredne dvije do četiri godine”. Pogledajte vidio USKinfo: