Otvara se rudnik olova i cinka u Čelebićima

0

Rudnik olova i cinka u Čelebićima kod Foče biće sigurno otvoren, a eksploatacija rude počeće nakon izrade glavnog rudarskog projekta, pa je već sada potrebno strateški usmjeravati stvaranje kadra koji će naći posao u rudniku, istaknuto je na sjednici Skupštine opštine Foča.

Vladimir Rudić, menadžer preduzeća “Vestern majning” iz Banjaluke, koje je dio londonske kompanije “Mineko”, upoznao je odbornike da je ova komapnija u opsežno istraživanje u Čelebićima uložila više od sedam miliona KM, i to isključivo iz vlastite akumulacije, bez kreditnih sredstava, te da su potvrđene rezerve rude olova i cinka od oko milion tona, tako da više ne postoji dilema da li će rudnik biti otvoren.

On je naveo da je za izradu glavnog rudarskog projekta potrebno oko dvije do tri godine, nakon čega će se pristupiti izgradnji rudarskih objekata, a zatim i eksploataciji.

Rudić je napomenuo da je ovoj kompaniji u interesu da se zaposli domaća radna snaga, te da svako radno mjesto u rudniku generiše tri do pet radnika u pratećim djelatnostima.

Nakon rasprave odbornika, koji su se najviše interesovali za putnu infastrukturu i uticaj rudnika na životnu sredinu, Rudić je naveo da će ova kompanija nastojati da, zajedno sa lokalnom zajednicom i republičkim institucijama, regionalni put prema Čelebićima dovede u normalno stanje.

Kada je u pitanju uticaj na životnu sredinu, on je rekao da su do sada dobili 16 saglasnosti republičkih institucija, koje su izlazile na teren i detaljno ispitale sve aspekte budućeg rada rudnika.

On je napomenuo da neće biti nikakvog uticaja na rijeku Ćehtoinu, a da će se jalovina odlagati po jasno propisanim pravilima.

Rudić je istakao da je u pitanju grinfild investicija, koja podrazumijeva uspostavljanje potpuno novog sistema po savremenoj tehnologiji uz poštovanje svih ekoloških standarda, tako da se budući rad ovog rudnika ne može porediti sa postojećim rudnicima, koji su izgrađeni u starom sistemu bivše Jugoslavije.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izarazio je zadovoljstvo činjenicom da je partner lokalne zajednice u ovom projektu ugledna svjetska kompanija iz Londona koja posjeduje pet rudnika na području bivše Jugoslavije.

On je naveo da najava rada rudnika treba da bude poziv mladim Fočacima da se školuju za inženjere rudarstva i geologije, kao i Srednjoškolskom centru da otvori odjeljenje rudarskih tehničara.

I Mašić je izrazio uvjerenje da će regionalni put prema Čelebićima, koji je u veoma lošem stanju, zahvaljujući otvaranju rudnika, konačno biti modernizovan.

“U resornom ministarstvu postoji raspoloženje da se sa kompanijom `Mineko` zajednički uđe u rekonstrukciju puta. Ne treba imati bojazni da će Foča ovom investicijom mnogo dobiti i ako budemo mudri treba da je iskoristimo da ona bude zamajac našem razvoju, da prostor platoa kanjona Tare postane zanimljiv, ne samo u rudarskom, već i u turističkom smislu, jer je to jedan od najljepših prostora koje imamo”, naveo je Mašić.

Mašić je naglasio da se rudnik u Čelebićima ne može upoređivati sa obližnjim rudnikom “Šuplja stijena”, sa druge strane granice u opštini Pljevlja u Crnoj Gori, jer je riječ o potpuno drugačijem načinu eksploatacije i drugoj vrsti tehnologije.  

Srna