Iranska kompanija dobila dozvolu za let Banjaluka-Teheran

0

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je 21. maja kompaniji Mahan Air izdala dozvolu za čarter letove na relaciji Teheran-Banjaluka-Teheran.

Ovo je potvrđeno danas za Srpskainfo u ovoj direkciji.

Oni napominju da je svrha dozvole prevoz kineskih turista.

Informaciju o liniji Banjaluka-Teheran objavio je prije dva dana portal Exyuaviation, a koju su prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini.

Međutim, predstavnici banjalučkog aerodroma oglasili su se tek 24 sata poslije ove informacije i to šaljući jednoj medijskoj kući demantij, u kojem su naveli da je ta informacija “netačna, nepotpuna i tendeciozna”.

– Aerodromi Republike Srpske u ovom trenutku vode pregovore sa regionalnom kompanijom iz avio saobraćaja za realizaciju čarter letova za građane – turiste iz Narodne Republike Кine. Letovi će saobraćati iz više kineskih gradova sa svakodnevnim i višesedmičnim brojem letova. Očekuje se posjeta velikog broja kineskih državljana Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, jer ove države imaju aktivan bezvizni režim. Javnost Republike Srpske biće blagovremeno obaviještena o realizaciji ovog, kao i svih novih poslovnih projekata Aerodroma Republike Srpske onog momenta kada se i konkretizuju – naveli su u ovom javnom preduzeću Republike Srpske.

Međutim, na banjalučkom aerodromu, i nakon informacije da je kompanija Mahan Air dobila dozvolu za čarter letove, nisu htjeli ništa da govore.

U svakom slučaju, po dostupnim podacima, od 21. jula predviđeni su letovi na ovoj relaciji dva puta sedmično, a putnike će da prevozi avion Erbas A310.

Na osnovu raspoloživih informacija može se pretpostaviti da će aerodrom u Teheranu biti veza do Kine.