Iz porodične firme u Smiljevcu jahte i jedrenjaci odlaze u cijeli svijet

0

Dok prva jahta proizvedena u Vitezu traži svoj put na svjetsko tržište na Hamburg ancora Yachtfestivalu, iz jednog malog sela kod Brčkog svake godine u svijet ode tridesetak jahti i jedrenjaka.

Porodična firma Smiljevac Prom proizvodi ih od 2004. godine za austrijsku kompaniju Schöchel-Werft-Yachts i jedan od najpoznatijih svjetskih brendova Sunbeam Yachts.

Vlasnici firme u poslu sa jahtama su još od 1989. godine kada su zanat ispekli u austrijskoj firmi sa kojom i danas sarađuju. Proizvodnju u Bosni i Hercegovini počeli su 2004. godine nakon što je Sunbeam odlučio da dio proizvodnje iz Austrije izmjesti u neku drugu zemlju.

Pokušali su sa Češkom, ali nisu bili zadovoljni kvalitetom rada. Onda su pokušali sa Smiljevcem i nisu se pokajali. Sve što su do sada naručili, uposlenici firme u selu koje se nalazi 13 km južno od Brčkog, isporučili su.

„Na trećoj jahti rekli su nam da radimo bolje od njih“, kaže za BiznisInfo Goran Gajić, koji je, uz Milenka Babića, jedan od vlasnika i osnivača firme.

Otada, smještene na šleper i zaštićene ceradom, jahte iz Smiljevca otpremaju se do Salzburga, odakle Sunbeam dalje vrši prodaju. Stotine jahti proizvedenih u Smiljevcu do sada je našlo put do kupaca širom svijeta.

„Mi ovdje proizvodimo sav poliesterski dio. Kada jahta bude natovarena na šleper, ona je vizuelno gotova. U Austriji se doršava enterijer, jedrenjačka oprema, ograde… ugrađuju se prozori i vrata. Ranije smo radili i taj dio, ali je ovako jednostavnije jer se pokazalo da je lakše i finansijski isplativije da se jahta oprema u Austriji a ne ovdje“, kaže nam Gajić.

U Smiljevcu se proizvode jahte do 2,5 m širine i dužine od 6.5 do 9 m, i to isključivo zbog transporta šleperom, kako bi neisprljane i neoštećene mogle stići na odredište. Količina zavisi od sajmova i narudžbi, a trenutno svake dvije sedmice po dvije jahte iz Smiljevaca budu isporučene na svjetsko tržište.

Smiljevac Prom trenutno ima 5 radnika, a u zavisnosti od posla, nekada ih je znalo biti i devet.