Industrija u FBiH raste, u RS “gubi dah”

0

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u aprilu 2019. godine u odnosu na mart manja je za 1,6 posto.

No, u odnosu na isti mjesec 2018. godine industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u aprilu je veća za 1,3 posto, piše BiznisInfo na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku. 

Podsjetimo, kako smo nedavno objavili, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu ove godine smanjena je za čak 19,9 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS.

Da nije riječ o izuzetku, govori podatak da je u martu industrijska proizvodnja u RS bila manja za 17,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Kada jer riječ o Federaciji, u aprilu 2019. godine u odnosu na april 2018. Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 15,7%, Kapitalni proizvodi veći su za 6,5%, Energija je veća za 4,2% i Intermedijarni proizvodi veći su za 2,8%. Netrajni proizvodi za široku potrošnju manji su za 4,7%.

Industrijska proizvodnja u Vađenju ruda i kamena veća je za 4,2% i u Proizvodnji i snabdijevanju el. energijom i plinom veća je za 4,2%. U Prerađivačkoj industriji manja je za 0,4%, sve u poređenju a aprilom prošle godine.