Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja velika domaća kompanija je zabilježila ogroman gubitak, kada će biti izgrađena magistrala do Neuma, ko kupuje jablanički “Granit” a ko preuzima firmu “Bijeljina-Gas”, koji njemački gigant je kupio zemljište i investira u Bosanskoj Krupi…

Odgovore na ova pitanja pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U Trebinju se otvara “Bijeli grad”

Novi biser turizma, tako bi se mogao nazvati “Bijeli grad”, kompleks izgrađen u trebinjskom Gradu Sunca koji vrata za posjetioce otvara već ove sezone. Radi se o apartmanskom naselju, koje se prostire na gotovo pet hektara i ima sve potrebne sadžaje za organizaciju kongresnih manifestacija, poslovnih susreta, kulturnih i sportskih događaja.

  1. Konzum otvara niz novih prodavnica

Konzum je ove sedmice otvorio novu prodavnicu u centralnom dijelu Sarajeva u ulici Kemal Begova 11 u neposrednoj blizini sarajevske Druge gimnazije. Ovo je prva u nizu od pet prodavnica koje će Konzum otvoriti u skorijem periodu, čime će biti proširena mreža koja trenutno broji više od 160 prodavnica u BiH.

Otvorenje novih objekata je dio plana rekonstrukcije maloprodajne mreže što je inicirala nova Uprava Konzuma, a uporedo sa otvorenjima kontinuirano se radi na renoviranju i preuređenjima postojećih objekata. Sljedeća Konzum prodavnica će biti otvorena u Doboju već početkom maja.

  1. Bimal zabilježio veliki gubitak

Kompanija Bimal iz Brčkog, jedan od najvećih regionalnih proizvođača jestivog ulja, prošle godine doživjela je veliki zaokret u poslovanju. Prihodi firme drastično su pali i ona je potonula u gubitak, nakon dugo godina pozitivnog poslovanja i rasta. Bimal je, naime, prošle godine ostvario neto gubitak od čak 7,7 miliona maraka. Samo godinu ranije, firma je imala dobit od 7,6 miliona KM.

Poslovni prihodi su još drastičnije pali, sa 218 miliona maraka u 2017. godini na 174,8 miliona prošle godine, što ukazuje na velike probleme unutar ove kompanije i vjerovatno će imati određenih posljedica.

  1. Za 18 mjeseci magistrala do Neuma

Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, sa ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci, kazao je Ljubo Pravdić, direktor “Cesta FBiH”.

Dovršeno je asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba. Uskoro bi trebala početi i gradnja puta od Stoca prema Neumu, na dionici od Drenovca do Stolova.

  1. Izgrađen impresivni terminal u Bosanskoj Gradiški

Do kraja maja biće pušten u rad novi carinski terminal u Bosanskoj Gradiški, čija je izgradnja koštala 24 miliona KM, najavili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstva saobraćaja RS. Terminal se nalazi na kraju autoputa Banjaluka-Gradiška, i izgleda impresivno. Na istom mjestu je i granični prelaz prema Hrvatskoj.

  1. Fond Bonus dobio novog većinskog vlasnika

Na Sarajevskoj berzi ove sedmice je prodat paket dionice u Zatvorenom investicijskom fondu Bonus za 11.354.507 KM. Riječ je o oko 55,4 posto dionica Bonusa. Dionice je prodao Badeco Adria (bivši FDS d.d.), a kupac još nije poznat. Bonus je drugi najveći pojedinačni suvlasnik kompanije Igman Konjic, vodeće domaće firme iz oblasti namjenske industrije.

U posljednjem objavljenom finansijskom izvještaju za prvu polovinu 2018, Bonus je prijavio prihode od dividendi od Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, Telekomunikacija Republike Srpske, Igmana, Bihaćke pivovare i Ingrama.

  1. “Srbijagas kupio “Bijeljina-Gas”

Srbijagas” je prije nekoliko dana kupio “Bijeljina-Gas” i time steklao većinski paket u firmi koja treba da završi projekat gasifikacije grada Bijeljina. Kompanija “Srbijagas” kupila je 80 odsto udjela u kompaniji “Bijeljina-gas” koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije grada.

  1. Općina Jablanica preuzima Granit

Općina Jablanica nastoji spasiti nekadašnjeg giganta, kompaniju Granit, kako bi sačuvala imovinu i radna mjesta, a potom pronašla strateškog partnera koji bi bio spreman da investira i razvija ovo preduzeće. Na Općinskom vijeću je u utorak 23. aprila doneseno nekoliko ključnih odluka o sudbini Granita.

Donesena je, naime, odluka o kupovini imovine Granita u stečaju kao i o kreditnom zadužnju kod Razvojne banke FBiH, te o izmjenama i dopunama budžeta općine.

  1. Investicija u Tuzli od milijardu KM

Gradsko vijeće Tuzla usvojilo je regulacioni plan Irac-Jug. Na sjednici je istaknuto da usvajanje regulacionog plana otvara vrata za investiciju vrijednu milijardu maraka! Naime, holandski investitori su zajedno sa vlasnikom prostora Livnice odlučili da izgrade poslovno-stambeni kvart u Tuzli. Naziv idejnog projekta je Crystalico.

  1. Njemački div “Ringspann” kupio zemljište u Bosanskoj Krupi

Najave da u Bosansku Krupu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, postale su realnost. Direktor “Ringspann Bosanska Krupa” Elvis Nuhanović i načelnik Općine Armin Halitović ove sedmice su potpisali ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta vrijedan 290 hiljada KM.

Riječ je o zemljištu u obuhvatu Poslovne zone „Pilana“ koje je bilo u vlasništvu dd „Krupatrans“ u stečaju, a koje je Općina Bosanska Krupa kupila i putem oglasa ponudila zainteresiranim investitorima. Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi.

Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno sarađuju s Ringspannom. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak..

Prije nekoliko mjeseci ova firma je unajmila halu u „Pilani“, instalirala mašine i krenula s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a sada kada je kupila zemljište počinje izgradnju vlastitih objekata.