Borba za Granit: Nekoliko dana za spas giganta!

0

Općina Jablanica nastoji spasiti nekadašnjeg giganta, kompaniju Granit, kako bi sačuvala imovinu i radna mjesta, a potom pronašla strateškog partnera koji bi bio spreman da investira i razvija ovo preduzeće, piše BiznisInfo.

Na Općinskom vijeću je u utorak 23. aprila doneseno nekoliko ključnih odluka o sudbini Granita.

Donesena je, naime, odluka o kupovini imovine Granita u stečaju kao i o kreditnom zadužnju, te o izmjenama i dopunama budžeta općine. Također je donesena odluka o utvrđivanju statusa Poslovne zone „Granit“, što je bio jedan od uslova za dobijanje kredita.

Podsjetimo da je Općina Jablanica 1. aprila učestvovala u postupku javne prodaje nekretnina Granita i dala najbolju ponudu za preuzimanje.

Općina je tada ponudila najvišu cijenu među pet ponuđača, u iznosu od 5,6 miliona KM.

No, nakon toga se postavilo pitanje gdje naći novac. Na sjednici Vijeća ove sedmice odlučeno je da se zatraži kredit Razvojne banke FBiH u visni od 4,3 miliona KM, jer je tolika kreditna sposobnost Općine Jablanica. Osim toga, odlučeno je da se ostatak sredstava, dakle oko 1,35 miliona, nađe iz drugih izvora.

– Nadamo se da ćemo zajedno sa načelnikom i ostalim nivoima vlasti naći sredstva da bismo sačuvali radna mjesta i imovinu ostavili u vlasništvu Općine Jablanica – kazao je nakon sjednice vijećnik Edin Idrizović.

On je rekao da je kredit u Razvojnoj banci najpovoljnija opcija i da su tu procedure bitno skraćene.

– Mi smo poduzeli sve korake i očekujemo da će na kreditnom odboru do kraja mjeseca, odnosno od isteka roka, biti odobrena ta sredstva – naglasio je on nakon sjednice.  

Ajdin Teletović, ministar turizma i zaštite okolišta HNK, pojasnio je da je kreditna sposobnost Općine Jablanica maksimalno 4,3 miliona KM, te da je zbog toga donesena takva odluka i da je kompletiran zahtjev koji je upućen u Razvojnu banku.

– Neki vijećnici su na sjednici postavljali pitanja zbog čega se traži novac od Razvojne banke. Za tolika novčana sredstva trebao bi biti raspisan međunarodni javni tender za nabavku novčanih sredstava, koji traje najmanje 45 dana, a mi znamo da je rok za uplatu sredstava po licitaciji 30 dana. Jedino što je Općina mogla uraditi u periodu od 1. aprila do danas jeste da uputi zahtjev Razvojnoj banci – kazao je on.

Dodao je da ostaje još da se osigura 1,35 miliona KM kako bi se zaokružila finansijska konstrukcija. Kroz odluke koje je Vijeće usvojilo ove sedmice, predviđeno je da se taj novac osigura iz „eksternih sredstava“.

– Načelnik i ja smo već nekoliko puta bili u vladi Federacije i Kantona kako bismo obezbijedili određene transfere općini. Očekujemo njihov pozitivan odgovor i nadamo se da ćemo najkasnije 30. aprila imati zaokruženu finansijsku konstrukciju – naglasio je ministar.

On je dodao da se, u konačnici, mora naći strateški partner koji će biti spreman uložiti 10 do 15 miliona u ovo preduzeće.

Salem Dedić, načelnik Općine, rekao je da su odluke koje je donijelo Vijeće ove sedmice prvi korak da se dođe do prvog dijela sredstava, a to je iznos od 4,3 miliona KM…

– I naravno, tražmo dodatnih 1,35 miliona KM od eksternih izvora, od svih koji nam mogu pomoći, ne znam kome se nismo obraćali – naglasio je načelnik.

Istaknuo je da bi bio najsretniji da se osiguraju sva sredstva i da se novac uplati, ali da, bez obzira na to šta se bude dešavalo, neće odustati od borbe za ovo preduzeće.

Dodao je, također, da je konačni cilj pronalazak strateškog investitora.

Šta je pozadina?

Inače, kako smo ranije pisali, Općina se odlučila na učešće na aukciji nakon što, zajedno s radnicima i stečajnim upravnikom, nisu uspjeli obustaviti prodaju imovine ove kompanije – zgrade Uprave i pogone finalne proizvodnje, koji su procijenjeni na 4,5 miliona KM. “Granit” ima 225 radnika. 

Prvi put su nekretnine “Granita” trebale biti prodate krajem prošle godine. Općinski sud u Konjicu obustavio je prodaju na osnovu potraživanja firme “Graniti” iz Zagreba, jer je nakon stečajnog postupka nad njom izbrisana iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

U međuvremenu se ispostavilo da su “Graniti” Zagreb svoja potraživanja ustupili preduzeću “Milestone Consulting” iz Istočnog Sarajeva.

Uprkos prigovorima iz “Granita” da “Milestone Consulting” nije mogao imati status tzv. razlučnog povjerioca, Općinski sud u Konjicu priznao je legitimitet novom tražiocu izvršenja.

Autor: BiznisInfo