“Srbijagas” kupio “Bijeljina-gas”, najavljuje širenje u BiH

0

“Srbijagas” je prije nekoliko dana kupio “Bijeljina-Gas”, kompaniju koja je bila u vlasništvu društvenog preduzeća “Novi Sad Gas” i time stekla većinski paket u firmi koja treba da završi projekat gasifikacije grada Bijeljina

Kompanija “Srbijagas” kupila je 80 odsto udjela u kompaniji “Bijeljina-gas” koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije grada, rekao je Srni bijeljinski advokat Miloš Stevanović.

“`Srbijagas` ima namjeru da završi projekat gasifikacije Bijeljine vrlo brzo, a strategija kompanije je dugoročnija i obuhvata širenje poslovanja u regionu”, rekao je Stevanović koji je inače i savjetnik generalnog direktora kompanije Dušana Bajatovića i “Srbijagasa” za njihove investicije u Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da je vlasnik “Bijeljina-gasa” 80 odsto bila društvena kompanija “Novi Sad-gas”, a 20 odsto grad Bijeljina.

Nova uprava

“Partner iz Novog Sada je posljednje tri-četiri godine imao poteškoća kada je u pitanju finansiranje projekta, a bio je dužan i `Srbijagasu`, tako da je faktički `Srbijagas` za dio dugova kupio kompaniju `Bijeljina-gas`”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, u “Bijeljina-gasu” je već postavljena nova uprava i formiran Upravni odbor u kojem grad Bijeljina ima jednog predstavnika, a “Srbijagas” četiri.

Stevanović je najavio da će novi direktor “Bijeljina-gasa” Blaženka Mandić već za nekoliko dana preuzeti poslovanje preduzeća.

Ozbiljni planovi

On kaže da i imenovanje Mandićeve, koja je zamjenik generalnog direktora “Srbijagasa”, pokazuje kolika je ozbiljnost i predanost kompanije da završi projekat u Bijeljini i nastavi širenje u Republici Srpskoj i BiH.

Stevanović navodi da je gasovod od Šepka do Bijeljine dug 24 kilometra i da može vrlo brzo biti pušten u rad, te da je mreža gasovoda od 320 kilometara u gradu funkcionalna.

Vrijednost projekta gasifikacije u Bijeljini je 30 miliona eura.

Srna / BiznisInfo