Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji bh. proizvod uskoro ide na svjetsko tržište, zašto pada izvoz ulja iz BiH, na koja nova tržišta ide Violeta, ko otvara novi pogon, ko širi proizovodnju a ko gradi hotel… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo,

  1. Za proizvodnju dimnjaka traže 30 radnika

Preduzeće „Braća Karić“ Zenica sa novom investicijom planira uposliti još 30 radnika na poslovima proizvodnje inoks dimnjaka. Trenutno kompanija upošljava 50 radnika.

  1. Bosanska „nutella“ na svjetskom tržištu

Premium krem-namaz od lješnjaka pod imenom Maza, kompanije AC Food iz Velike Kladuše, postigao je za kratko vrijeme veliki uspjeh. Namaz se do sada našao na policama oko 800 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini, a uskoro će se prodavati i u nekim od poznatih inostranih trgovinskih lanaca.

  1. Rekordna vrijednost kompanije Adriatic Metals

Vrijednost kompanije Adriatic Metals, koja provodi iskopavanja na nalazištima metala u Varešu, u srijedu je dospjela na rekordan nivo od 0,79 australijskih dolara. S obzirom da kompanija ima 150,48 miliona dionica, njena tržišna kapitalizacija (vrijednost) taj dan je dostigla 119 miliona australijskih dolara (oko 74 miliona eura).

Adriatic Metals u srijedu objavio da je dobio urbanističku dozvolu vlasti Zeničko-dobojskog kantona za iskopavanja na teritoriji proširene koncesije na iskopinama u Varešu.

  1. Eduka preuzela “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg

Kompanija registrovana u Štutgartu, Eduka GmbH, preuzela je 100 posto osnivačkog prava nad “Centrom za obrazovanje” Široki Brijeg, vodećom ustanovom za obrazovanje odraslih u BiH. Kao razlog ovog svog poteza iz Eduke navode da na prostoru BiH egzistira stanovništvo koje je zainteresirano za život i rad u SR Njemačkoj.

  1. Velika akvizicija na tržištu lijekova

Konkurencijsko vijeće dopustilo je veliku akviziciju na tržištu lijekova u BiH. Vijeće je donijelo rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu maloprodaje farmaceutskih proizvoda koja će nastati sticanjem kontrole kompnije „Phoenix Pharma“ Bijeljina nad “Zdravstvenom ustanovom Apoteka Expera Pharmacy“, Bijeljina.

  1. Veliki pad izvoza ulja

Izvoz ulja i masnoća iz Bosne i Hercegovine lani je zabilježio veliki pad, što bi moglo imati velike posljedice na kompanije poput brčanskog Bimala. BiH je lani izvela masnoća i ulja životinjskog i biljnog porijekla u vrijednosti od 113,9 miliona KM, dok je samo godinu ranije izvoz istih prozivoda bio 170,1 milion maraka.

  1. Violeta ide na tri nova tržišta

Kompanija Violeta ove godine planira izlazak na poljsko, bugarsko i albansko tržište, kazao je vlasnik firme Petar Ćorluka. „Već smo dogovorili distributere i u februaru kreću prve isporuke naših proizvoda. Nadamo se rastu jer bez većih tržišta nema smisla velika serijska proizvodnja“,  kazao je vlasnik Petar Ćorluka.

  1. TRB otvara novi pogon

Tehički remont Bratunac, kompanija koja se bavi namjenskom industrijom, u prvoj polovini ove godine će otvoriti novi pogon i zaposliti 50 novih radnika. Ovu informaciju saopštio je izvršni direktor TRB-a Marko Mrkajić. 

  1. Dermal širi proizvodnju i zapošljava nove radnike

Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša uveliko planira proširenje proizvodnje u Kneževu, gdje bi zbog povećanog obima posla u ovoj godini moglo biti zaposleno još 100 radnika. Plan im je da, ukoliko budu stečeni uslovi, kupe prostorije nekadašnjih preduzeća u ovoj opštini koje su zapuštene i ne koriste se godinama.

  1. Gradnja hotela na Bjelašnici od 30 miliona KM

Na proljeće ove godine trebala bi početi izgradnja hotela Cone na lokaciji Babin do na Bjelašnici. Riječ je o investiciji vrijednoj 30 miliona maraka, a investitor je kompanija Capital Holding Sarajevo. U investiciji učestvuje i agencija PIN iz Sarajeva.