Njemačka EDUKA preuzela “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg

0

EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart (SR Njemačka) preuzela je 100 posto osnivačkog prava nad Srednjom strukovnom školom s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg.  

“EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart je u strateškom dokumentu o svom srednjoročnom i dugoročnom poslovnom razvoju donijelo odluku da svoje djelovanje, odnosno obrazovanje odraslih provodi i na Zapadnom Balkanu, prije svega u Bosni i Hercegovini te je radi toga preuzela jednu od vodećih institucija koja se bavi obrazovanjem odraslih u Bosni i Hercegovini, Srednju strukovnu školu s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg, BiH”, navodi se u priopćenju EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart.

Kao razlog ovog svog poteza iz EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart navode da na prostoru BiH egzistira stanovništvo koje je zainteresirano za život i rad u SR Njemačkoj.

S druge strane, u SR Njemačkoj posluju mnogi poslodavci kod kojih rade radnici iz BiH i koji u Njemačkoj uživaju vrlo visok ugled kao vrijedni i stručni radnici.

“Mnogi poslodavci su zainteresirani da privuku dodatne radnike s područja BiH, posebno imajući u vidu da njemačkom gospodarstvu, nedostaje mnogo radnika koje mogu osigurati samo privlačenjem radne snage iz drugih zemalja, zbog toga je Zapadni Balkan jedan od glavnih aduta. Navedenom akvizicijom EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart nastoji iskustva iz obrazovanja odraslih u SR Njemačkoj prenijeti u BiH, prije svega model dualnog obrazovanja, odnosno povezivanje gospodarstva i obrazovanja”, pojašnjavaju iz EDUKA-e.

Dualno obrazovanje podrazumijeva da polaznik obrazovanja odraslih većinu svog školovanja obavi kod poslodavca, odnosno kroz praktični rad, a samo dio obrazovanja provede u školi. Predmetno obrazovanje predviđa i da se prije upisa u školu pronađe zainteresirani poslodavac koji je kadrovsko i materijalno sposoban i opremljen provesti predmetno obrazovanje.

Iz EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart su naglasili kako se u obrazovanju odraslih žele fokusirati na ishode učenja, odnosno donošenje novih kurikuluma za obrazovanje odraslih, koji će biti fokusirani na ishode obrazovanja, odnosno na stečena znanja i vještine koje mora posjedovati polaznik koji je uspješno završio odgovarajući program obrazovanja odraslih.