Violeta ove godine ide na 3 nova tržišta

0

Kompanija Violeta ove godine planira izlazak na poljsko, bugarsko i albansko tržište, kazao je vlasnik firme Petar Ćorluka.

– Već smo dogovorili distributere i u februaru kreću prve isporuke naših proizvoda. Nadamo se rastu jer bez većih tržišta nema smisla velika serijska proizvodnja – kazao je Ćorluka za Privredni vjesnik.  

Kompanija ujedno proširuje pogon za dodatnih 7.000 kvadratnih metara.  

– Instalirat ćemo nove linije, a tek kada završimo taj dio, imat ćemo dovoljno količine za ozbiljnu serijsku proizvodnju. Radi se o investiciji od oko 15 miliona eura – naveo je Čorluka.

U novom pogonu trenutno imaju proizvodnju deterdženata i sredstava za čišćenje.

– Plan je da u tom pogonu u prvoj polovini 2019. instaliramo novu liniju za proizvodnju higijenskih uložaka. Također, plan je dogovoriti kupovinu novog stroja za proizvodnju pelena gaćica. Novi projekt za 2019. je i stroj za proizvodnju kapsula deterdženata za suđe i rublje – naveo je Ćorluka

Violeta ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u općini Grude te jedan u Svetoj Heleni.

Prošle godine je firma, kako je otkrio njen vlasnik, imala prihode od 150 miliona eura.

– Profitabilni smo i pazimo na troškove. Investiramo svake godine. Zbog povoljnih kamatnih stopa i likvidnosti banaka ovo je odlično vrijeme za investiranje – naglasio je Ćorluka.

Firma zapošljava oko 1.100 radnika, od kojih je u općini Grude između 450 i 500. U Hrvatskoj je zaposleno oko 170 radnika. Ostatak je u državama i gradovima gdje imaju poslovnice i zastupstva.

– Odlično smo pozicionirani u državama regije. U Austriji smo ušli u Spar i to jako dobro ide. Trebali bismo tamo ući i u još neke maloprodajne lance. U Mađarskoj imamo distributera, imamo ih i u Srbiji i Crnoj Gori, a uskoro krećemo, kako sam rekao, na ova tri nova tržišta. Jako dobre rezultate imali smo u Kataru. Tamo smo s vrlo širokim asortimanom naših proizvoda na svim policama. Svaki tjedan unazad godinu i pol u Katar ide po nekoliko kontejnera naših proizvoda – kazao je uspješni poduzetnik.

Ćorluka je nedavno kupio hotel „Hrvatska“ u Baškoj Vodi. Njegova firma Marea Alta upravlja sa 11 apartmana s bazenom u Makarskoj, a on je vlasnik i hotela Colors Inn u Sarajevu. Planira gradnju još jednog hotela u Makarskoj na predjelu Cvitačka, gdje ima zemljište.