”Dermal” širi proizvodnju, prima nove radnike i povećava plate

0

Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša uveliko planira proširenje proizvodnje u Kneževu, gdje bi zbog povećanog obima posla u ovoj godini moglo biti zaposleno još 100 radnika.

Direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić ističe za da u pogonu u Kneževu trenutno radi 210 radnika te da u toj hali nema više prostora za nove ljude, a obim posla je iz dana u dan sve veći.

– Plan nam je da, ukoliko budu stečeni uslovi, kupimo prostorije nekadašnjih preduzeća u ovoj opštini koje su zapuštene i ne koriste se godinama. Trenutno nemamo uslova da organizujemo drugu smjenu, nedostaje rukovodećeg kadra, a u novim prostorijama bismo svi radili u prvoj smjeni i uspijevali da zadovoljimo sve potrebe kupaca – rekao je Bubić za Glas Srpske i dodao da je zatražio i pomoć od Vlade RS u vezi sa rješavanjem pitanja prostora kako bi što prije otvorio nova radna mjesta.

Bubić ističe da fabrika u Kneževu posluje na prostoru od oko 1.200 kvadrata, te da im je potrebno bar još 800 kvadrata da bi mogli da rade punom parom.

– Kupci za koje radimo dobro posluju, potražnja za našom obućom je porasla, a gotovo svakodnevno se pregovara i sa novim kupcima. Nedavno smo, nažalost, morali da otkažemo dva kupca, iz Francuske i Italije, jer jednostavno ne stižemo da proizvedemo onoliko pari obuće koliko je potrebno – istakao je Bubić, naglasivši da je prodaja konstantno u porastu.

Foto: Dermal

Bubić je podsjetio da je u pogonima “Dermala” u Kotor Varošu i Kneževu, gdje dnevno nastaje oko 4.000 pari obuće, lani posao dobilo 140 radnika, te da su prihodi preduzeća porasli za 15 do 20 odsto.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kaže za “Glas Srpske” da je sa Bubićem pregovarao o zemljištu na kojem bi “Dermal” gradio novu halu, ali da će opština izaći u susret i ukoliko ovo preduzeće namjerava da kupi i renovira postojeće objekte.

– I nama je cilj da na teritoriji opštine posluje firma koja širi proizvodnju i zapošljava radnike. To doprinosi i razvoju Kneževa i pomoći ćemo sve što možemo – rekao je Borojević.

Fabrika obuće “Dermal”, koja uspješno proizvodi obuću već 17. godinu, jedna je od rijetkih u Republici Srpskoj i BiH koja posluje bez kreditnog zaduživanja.

Foto: Dermal

“Dermal” plasira proizvode na tržišta desetak zemalja, a osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, proizvodi namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, zatim Oružane snage BiH i za radnike “Elektroprivrede RS”, a prošle godine su potpisali i ugovor sa slovenačkom “Planikom”.

Plate

Radenko Bubić ističe da plate radnicima isplaćuju redovno te da “Dermal” nema dugovanja ni po osnovu doprinosa.

– Povećali smo plate u prošloj godini za oko 12 odsto, a ako sve bude kako je planirano, i februarska plata biće veća za deset odsto – rekao je Bubić. (Glas Srpske)