Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Dok se u nekoliko gradova BiH grade nove fabrike u koje se investiraju milioni maraka, u Sarajevu cvjeta tržište nekretnina, a Krajina dobija najveći shopping centar. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Gradi se najveći shopping centar u Krajini

U Cazinu su počeli radovi na objektu koji se predstavlja kao najveći shopping centar u Krajini. Novi poslovni centar biće smješten na postojećoj lokaciji Merkatora na Maloj Lisi. City Center Cazin će biti izgrađen na 25.000 m2 sa 380 parking mjesta u garaži i na otvorenom. Veliko otvorenje najavljeno je već za proljeće 2019 godine.

  1. U Tešnju otvorena nova Poslovna zona Glinište

Povodom završetka radova na izgradnji glavne infrastrukture vrijednosti 2,6 miliona maraka u Poslovnoj zoni Glinište, ove sedmice je upriličena svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, privrednici sa područja općine Tešanj, kao i mogobrojne zvanice i gosti. Izgradnjom Poslovne zone Glinište na površini od 76 ha obezbijeđene su 33 nove lokacije za investiranje, novom saobraćajnicom su spojeni magistralni put M4 i regionalni put 474.

  1. Erić M investira 5 miliona KM

Vlasnici jednog od najperspektivnijih porodičnih preduzeća na području Bijeljine – Erić M – u novoj Industrijskoj zoni počeli su izgradnju nove fabrike. Vlasnici ovog preduzeća za preradu i proizvodnju peleta i namještaja su supružnici Mladen i Slava Erić. Investicija, u prvoj fazi, iznosi 5 miliona maraka.

  1. Cengizu posao na izgradnji autoputa

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru upriličeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica. Posao je dobila turska firma Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. a ugovor je vrijedan 67,3 miliona eura.

  1. Prodaje se najviša zgrada u Visokom

Najviša građevina u Visokom, nekadašnji centar svih dešavanja u ovom gradu, hotel “Visoko” prodaje se za 3,5 miliona eura. Hotel nalazi se u samom centru Visokog, odmah pored autobuske stanice uz obalu rijeke Bosne i ima 65 soba.

  1. Njemački Krampitz gradi fabriku u Brodu

Velika njemačka kompanija Krampitz kupila je zemljište u opštini Brod i trenutno gradi proizvodnu halu u kojoj bi trebalo biti uposleno 30 novih radnika, rečeno je za BiznisInfo iz ove opštine. Firma se bavi proizvodnjom kontejnera i rezervoarskog prostora za naftine derivate i druge proizvode u oblasti metala.

  1. Građevinski bum u Sarajevu, većina stanova prodata

U Sarajevu je trenutno u toku izgradnja ili se sprema otvaranje većeg broja stambenih ili poslovnih objekata, kao što su Sarajevo Tower, Dijamant, Veneto, Meander, Bulevar, Capital Tower, i brojni drugi. Stručnjaci smatraju da ovo neće dovesti do prezasićenja tržišta te da će ovi prostori naći svoje kupce, ali se ne očekuje pad cijena. Štaviše, većina ovih prostora je već prodata.

  1. FlyBosnia nabavila avion

Sarajevska kompanija FlyBosnia nabavila je prvi avion, Airbus A319, i sprema se da krene s letovima. Avion trenutno prolazi prepravke kabine u Sofiji. Prvi avion ove kompanije imat će 156 sjedišta, od čega 12 u biznis klasi i 144 u premijum ekonomskoj klasi.

  1. Bh. firme na gubitku zbog Kosova

Zenički “ArcelorMittal” i firma “Komerc-mali” iz Prnjavora mogli bi biti najveći gubitnici u najnovijem trgovinskom sporu koji se otvorio na Kosovu, s obzirom na to da su u pitanju dva najveća izvoznika iz Bosne i Hercegovine na to tržište. Ovo će ujedno biti veliki udarac za sarajevskog proizvođača mliječnih proizvoda Milkos koji će morati prepoloviti izvoz na ovo unosno tržište. Podsjećamo, Vlada Kosova je u utorak donijela odluku o uvođenju poreza od deset posto na proizvode iz BiH i Srbije, pravdajući se zaštitom domaće proizvodnje.

  1. Boxmark širi kapacitete u Lukavcu

Austrijska kompanija Boxmark Leather značajno širi svoje proizvodne kapacitete u Lukavcu, što će dovesti do otvaranja velikog broja novih radnih mjesta. Radovi će se izvoditi u dvije etape a po okončanju radova prve i druge etape, stari objekat će biti povezan u jednu cjelinu sa novoizgrađenim objektima. Proširenje proizvodnih kapaciteta predstavlja veoma značajnu investiciju za općinu Lukavac.