Turskoj firmi posao od 67 miliona eura na Koridoru 5C

0

Danas je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka.

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstva u iznosu od 11,03 miliona eura.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionica je duga 4 kilometra.

Rok za završetak radova je 30 mjeseci. Izgradnja ove dionice će se sprovesti prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).

Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.

Već gradili jednu dionicu u BiH

Direktor izvođača radova Evren Utku Gök izjavio je da je ovo jedna od vodećih firmi u Turskoj te da ima više od 40.000 uposlenih. U BiH su već gradili dionicu Vlakovo – Tarčin.

Terzić je poslije potpisa ugovora kazao kako je ovo nastavak aktivnosti gradnje autoputa, važne Zeničke zaobilaznice i potencijalno povećanje prometa na autoputu.

“Jednim dijelom ova dionica nas spušta na magistralni put M-17, a drugim dijelom otvara trasu prema tunelu Zenica, Vranduku i sjevernim dionicama. Ovo je prvi projekt na Koridoru 5C koji se gradi na principu žutog FIDIC-a, dakle izvođač prvo projektuje glavni projekt, tek onda gradi”, izjavio je Terzić.