U Tešnju otvorena nova Poslovna zona Glinište, uloženo 2,6 miliona KM

0

Povodom završetka radova na izgradnji glavne infrastrukture vrijednosti 2,6 miliona maraka u Poslovnoj zoni Glinište danas je upriličena svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, privrednici sa područja općine Tešanj, kao i mogobrojne zvanice i gosti.

Izgradnjom Poslovne zone Glinište na površini od 76 ha obezbijeđene su 33 nove lokacije za investiranje, novom saobraćajnicom su spojeni magistralni put M4 i regionalni put 474.

Osim toga novom saobraćajnicom su spojene poslovne zone Glinište i Ciglana.

“Nova Poslovna zona Glinište je naš odgovor na rastući ekonomski razvoj općine Tešanj. Više godina radimo da bismo na vrijeme obezbijedili nove lokacije za investiranje a samim time i nova radna mjesta. Oko 2,6 miliona KM uloženo u ovu Poslovnu zonu je investicija u budućnost općine Tešanj. Sama Općina je iz budžeta izdvojila oko 70% potrebnih sredstava. Imamo već završene investicije u ovoj Poslovnoj zoni, pripremaju se i nove. Gradnja Poslovne zone Glinište je projekat na kojem se može prepoznati strateški pristup  i kontinuitet u razvoju općine, a godine pred nama će pokazati sav značaj izgradnje ove Poslovne zone. Uz ovu svečanost najavljujemo nove projekte na kojima radimo, a koji će obezbijediti ekonomski razvoj naše općine”,  rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Prvi radovi u novoj Poslovnoj zoni Glinište su realizovani 2012. i 2013. godine iz sredstava općinskih obveznica. Iz općinskog budžeta u gradnju ove Poslovne zone izdvojeno je 1,8 miliona maraka ili 70%, ZDK je sufinansirao sa oko 500.000 KM, dok su Vlada FBiH i Vijeće Ministara učestvovali sa oko 250.000 KM.

“Izgradnjom Poslovne zone Glinište, Općina Tešanj je pokazala da razmišlja unaprijed, a mi u Vladi Zeničko-dobojskog kantona podržavamo ovakav pristup. I u narednom periodu opredjeljenje Vlade ZDK je da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu”, rekao je Premijer ZDK Miralem Galijašević.

Za naredni period očekuje se gradnja nove 110 kV trafo stanice i uređenje kvalitetnijeg priključka Poslovne zone na magistralni put M4, saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Tešanj.