Imat će još aviona: Pogledajte gdje će letjeti FlyBosnia

0

Sarajevska kompanija FlyBosnia nabavila je prvi avion, 16 godina star Airbus A319, i sprema se da krene s letovima. Avion trenutno prolazi prepravke kabine u Sofiji.

Specijalizirani portal za avijaciju EX-YU Aviation News piše da će prvi avion ove kompanije imati 156 sjedišta, od čega 12 u biznis klasi i 144 u premijum ekonomskoj klasi.

Kompanija je u nedavnoj prezentaciji navela da će zakupljivati jedan Airbus A319, te da će nabaviti još jedan A319 u roku od 6 do 12 mjeseci kako bi povećala kapacitete na ruti Sarajevo – Rijad i dodala nove destinacije.

Iza kompanije stoji saudijska Al Shiddi grupa koja je osnovana 1975. godine i djeluje u raznim poslovnim oblastima. U BiH su prisutni od 2006. kroz Sarajevo City Centar i Hotel Bristol. Ulaganja u FlyBosniju iznose 20 miliona eura.

Fly Bosnia je provela istraživanje tržišta i uradila detaljne finansijske planove.

– BiH je rastuća turistička destinacija i ima godišnji rast od 10 do 20 posto. Ne postoji nacionalni avioprevoznik pa će FlyBosnia odmah aplicirati za taj status – navela je kompanija u prezentaciji.

Novi prevoznik će se primarno fokusirati na snažnu potražnju između BiH i Bliskog istoka.

– Nedavne promjene u imigracijskoj politici dodatno će povećati potražnju. Tokom sezone, FlyBosnia će imati dodatne letove i / ili avione kako bi zadovoljila povećanu sezonsku potražnju i potencijalne nove rute ka Džedi, Dohi, Manami (Bahrein) i Kuvajt Sitiu – rekli su iz kompanije.

Prevoznik je trebao početi s letovima u junu iz Sarajeva ka Rijadu, ali nije na vrijeme dobio dozvole Direkcije za civilnu avijaciju BiH.