Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Zenica, Gradačac, Srebrenica, Bileća… neka su od mjesta u BiH gdje se otvaraju nova radna mjesta i gdje niču novi pogoni. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Rama Tex širi kapacitete

Firma Rama Tex u opštini Prozora Rama planira proširenje proizvodnje, a samim tim i povećanje radne snage. Firma se prvenstveno bavi proizvodnjom tekstilne opreme, izrađuje fitness program za evropsko tržište, a najveći kupac je njemačka firma ”CGL Sports Fashion”. Prema izboru FIPA-e, ovo je jedna od 13 najuspješnijih stranih investicija u 2017. godini u BiH.

  1. U Potočarima uskoro 100 radnih mjesta

U Potočarima kod Srebrenice počela je adaptacija objekata u kojima fabrika “Tapos” iz Srbije treba da pokrene proizvodnju stolica i za početak zaposli stotinu radnika. Započeto je postavljanje novog krova, a slijede ugradnja stolarije i zatvaranje nepotrebnih otvora i unutrašnje uređenje objekata koji će služiti kao proizvodne hale.

  1. Prnjavor dobija tržni centar od 10 miliona KM

Prnjavor će uskoro dobiti novi tržni centar Fortuna City vrijedan oko 10 miliona KM. Izgradnja novog maloprodajnog objekta firme Leburić komerc je u toku, a planirani rok za završetak radova je oktobar 2018.

  1. Bh. firma dobila ugovor u Srbiji

Bh. kompanija BS Telecom Solutions potpisala je novi ugovor u Srbiji na implementaciji ITS projekta tunel Brančići na koridoru 11 u vrijednosti od 4 miliona KM. Riječ je o softveru za upravljanje i kontrolu saobraćaja. Ovaj projekat dolazi nakon uspješno završenog sličnog projekta u Srbiji u vrijednosti od 3,6 miliona KM. Ugovor za sličan projekat potpisan je i u Crnoj Gori u vrijednosti 4,7 miliona KM. Firma je u završnoj fazi potpisivanja i novih govora u regionu.

  1. Novi rekord Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla zabilježio je rekordan broj putnika u prvoj polovini ove godine. Za šest mjeseci zabilježeno je 275.415 putnika, što je za 21,4 posto više nego u istom periodu prošle godine. Samo u junu bilo je 53.709 putnika, što je porast od 8,1 posto. Ovo je drugi najprometniji aerodrom u BiH, nakon sarajevskog.

Senad Pašalić (ZEDA, Zenica)

  1. Milion komada iz Srebrenice za automobilske gignate

Prevent Grupacija u Srebrenici ima dva pogona, Prevent Srebrenica i Prevent Components koji zapošljavaju oko 200 radnika iz srebreničke i bratunačke opštine. Godišnje u Srebrenici proizvedu milion komada dijelova za BMW, Opel, Audi, Volvo…

  1. Henekl širi kapacitete u Hercegovini

Kompanija “Henkel Adhezivi BH”, koja je dio grupacije njemačkog giganta „Henkel“, planira proširenje svoje tvornice u Bileći. Tvornica trenutno zapošljava 25 radnika, a planira se novo zapošljavanje uz širenje poslovnih aktivnosti.

  1. Još jedna fabrika u Gradačcu

Pirić Magneti d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu svečano je otvorio novi pogon u Industrijskoj zoni III. Partner firme je firma Magnet – Shultz iz Njemačke koja svoje tržište ima u SAD-u i Kini a novootvoreni pogon radit će za Magnet – Shultz prema najnovijim dostignućima u ovoj branši.

  1. Nova akvizicija Binga od 7 miliona KM

Tuzlanska kompanija Bingo je od četvrtka novi vlasnik glavnine imovine preduzeća Energoinvest Termoaparati d.d. u stečaju. Ponudom od 7 miliona KM, kompanija Bingo je postala vlasnik zemljišta i nekretnina u Donjem Butmiru procijenjenih na 7,5 miliona KM, kao i mašina i opreme procijenjenih na 500 hiljada KM.

  1. Novi proizvodni pogoni na 10 parcela u Zenici

U Poslovnoj zoni Zenica ove godine prodato je ukupno 10 novih parcela. Nakon što je 6 parcela površine od po 600 kvadratnih metara prodato u martu, u junu su firme kupile još 4 parcele površine od 3.500 do 5.000 kvadratnih metara. Na svakoj od njih ove godine biće izgrađeni novi proizvodni pogoni. Zenička razvojna agencija ZEDA u ime grada Zenice upravlja Zonom.