Njemački gigant širi proizvodno postrojenje u Hercegovini

0

Kompanija “Henkel Adhezivi BH”, koja je dio grupacije njemačkog giganta „Henkela“, planira proširenje svoje tvornice u Bileći.

Njemačka firma “Henkel” prisutna je u BiH već dugi niz godina, a 2015. godine je na 6.000 kvadrata otvorena nova tvornica “Henkel Adhezivi BH” u Bileći.

Mjesto je odabrano između ostalog i zbog neposredne blizine sirovine za  proizvodnju praškastih ljepila koje ova firma proizvodi.

“Henkel Adhezivi BH” svoje cementne proizvode za ljepljenje pločica i toplinsku izolaciju objekata isporučuje kako domaćim tako i susjednim tržištima, kao što su Hrvatska, Crna Gora i Albanija.

Tvornica trenutno zapošljava 25 radnika, a planira se novo zapošljavanje uz širenje poslovnih aktivnosti.

Ovo je rečeno na sastanku s predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) koji su poravili u Bileći.

Uspješne privatizacije

Predstavnici FIPA-e su se sastali i sa zamjenikom načelnika, Miloradom Radović.

On je istakao da su u proteklom razdoblju imali nekoliko uspješnih privatizacija među kojima su objekti bivše Kovnice, a koju je kupila firma Unis Tok iz Kalesije (koja posluje sa švedskom firmom SKF),  kao i kupovinu dijela bivše tvornice ćilima Bilećanka – Tekstilni kombinat a.d. Bileća, tako da je potencijalnim investitorima ostao na raspolaganju još jedan dio proizvodnog kompleksa.

Također je navedeno da se turistička ponuda Općine Bileća značajno povećala izgradnjom hotela  na dijelu obale bilećkog jezera, kao prve faze projekta turističkog kompleksa koji     predviđa i izgradnju bungalova i drugih pratećih turističkih sadržaja.

O Henkelu

Henkel je njemačka korporacija za proizvodnju hemijskih proizvoda čije je sjedište u Dizeldorfu.

Kompanija je aktivna u potrošačkom i industrijskom sektoru. Osnovana je 1876. a djeluje kroz tri sektora (sredstva za pranje rublja i kućnu njegu, kozmetički proizvodi i tehnologija ljepljenja).

Njeni brendovi su  Loctite, Persil, Fa i mnogi drugi.

Prošle godine Henkel je ostvario prihode od prodaje od preko 20 milijardi eura i profit od 3,4 milijarde, a upošljavao je 51.350 radnika, od kojih 80 posto rade izvan Njemačke.

BiznisInfo