U Potočarima počela adaptacija objekata za fabriku stolica

0

U Potočarima kod Srebrenice počela je adaptacija objekata u kojima fabrika “Tapos” iz Srbije treba da pokrene proizvodnju stolica i za početak zaposli stotinu radnika.

Započeto je postavljanje novog krova, a slijede ugradnja stolarije i zatvaranje nepotrebnih otvora i unutrašnje uređenje objekata koji će služiti kao proizvodne hale.

Riječ je o objektima bivšeg transportnog preduzeća “Srebrenica-prevoz” koje je nakon rata nekoliko puta mijenjalo vlasnika, ali u ovim halama nije pokretan rad i godinama su bile neiskorištene.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj pomoći Srbije od miliona eura, općina Srebrenica je kupila ove objekte i pod određenim uslovima ustupa ih ovoj firmi za proizvodnju stolica i otvaranje novih radnih mjesta.

Zgrade, čija je adaptacija u toku, kupljene su za 850.000 eura, dok će preostalih 150.000 eura biti uloženo u njihovu sanaciju.

Čim radovi budu završeni, planirano je da “Tapos” instalira opremu i pokrene proizvodnju u novom pogonu koji je već registrovan.

Načelnik srebreničke općine Mladen Grujičić kaže da će ova firma u početku zaposliti stotinu radnika, a širenjem proizvodnje i uvođenjem rada u smjenama biće ih oko 300.

Srna