Rama Tex jedna od najuspješnijih stranih investicija u 2017.

0

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) posjetili su danas Općinu Prozor Rama i firmu Rama Tex.

Rama Tex se prvenstveno bavi proizvodnjom tekstilne opreme, izrađuje fitness program za evropsko  tržište, a najveći kupac je njemačka firma ”CGL Sports Fashion”.

Prema izboru FIPA-e, ovo je jedna od 13 najuspješnijih stranih investicija u 2017. godini u BiH.

Kompanija planira proširenje proizvodnje, a samim tim i povećanje radne snage, a prilikom današnje posjete istaknut je problem nedostatka kvalificirane radne snage, saopćeno je iz FIPA-e.

FIPA je u saradnji s Općinom Prozor-Rama aktivno učestvovala u uspostavljanju tvornice koja danas izuzetno uspješno posluje i zapošljava oko 140 kvalificiranih osoba, te je jedna od firmi koja ima pozitivan rad i ostvaruje dobre poslovne rezultate.

Nakon posjete firmi Rama Tex, održan je i sastanak sa pomoćnikom načelnika za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije u Općini Prozor Rama Josipom Juričićem.

Naveo je da Općina Prozor-Rama nudi velike  mogućnosti za ulaganje, te da pruža poticajne mjere budućim investitorima. Jedna od njih je svakako poticaj za svako novo zapošljavanje za koje je izdvojeno 400.000 KM iz budžeta Općine.

FIPA se obvezala da će putem svojim kanala  predstavljati sve općinske potenijale.

Na sastanku se razgovaralo i o novoj inicijativi i mogućnosti organiziranja regionalne investicijske konferencije koja bi prezentirala mogućnosti hercegovačkih općina i poboljšala povezanost potencijalnih investitora, saopćeno je iz FIPA-e.