Poslovna zona Zenica: Mjesto na kojem male firme postaju velike

0

U Poslovnoj zoni Zenica ove godine prodato je ukupno 10 novih parcela. Nakon što je 6 parcela površine od po 600 kvadratnih metara prodato u martu, u junu su firme kupile još 4 parcele površine od 3.500 do 5.000 kvadratnih metara.

Na svakoj od njih ove godine biće izgrađeni novi proizvodni pogoni.

„U Poslovnoj zoni Zenica 1, trenutno ima ukupno 76 kompanija. U Zonu stalno ulaze nove firme, ali ono zbog čega smo posebno zadovoljni jeste činjenica da veliki broj investicija dolazi upravo od firmi koje se već nalaze u Zoni i koje šire svoje poslovanje“, kaže za BiznisInfo Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencija ZEDA koja u ime grada Zenice upravlja Zonom.

Od 76 firmi koliko ih ovdje trenutno posluje, njih 36 je u Biznis inkubatoru. Ostale, njih 40, rade u vlastitim pogonima koje su izgradile nakon što su, najvećim dijelom, nekoliko godina provele u Biznis inkubatoru.

Senad Pašalić, direktor ZEDA-e

„Firme koje uđu u naš Biznis inkubator imaju pravo u njemu biti do pet godina. Nakon toga napuštaju Inkubator jer su dovoljno ojačale , a najveći broj njih ostaje u Zoni i tu grade svoje hale“, kaže Pašalić.

Riječ je uglavnom o domaćim firmama koje su počele sa po jednim ili dva radnika, da bi danas zapošljavale i po više desetina.

„Zadovoljstvo je gledati kako se domaće firme razvijaju. U Poslovnoj zoni imamo na primjer firmu Glovis koja pravi opremu za dječija igrališta. Startali su u našem Inkubatoru sa nekoliko uposlenih, a sada rade za cijelu zemlju i kupili su dvije nove parcele u Zoni. Firma Femetall prerađuje predmete od inoxa, sada gradi novi objekat, ima narudžbe iz cijelog svijetaFedi je krenuo s prodajom repromaterijala za ručne radove, pozamanterije, dugmiće, a danas imaju 6 poslovnica u BiH. Domus Arredi preduzeće koje se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja i sav svoj asortiman izvozi u Italiju i druge zemlje EU, danas zapošljava preko 50 radnika i konstatno širi svoju proizvodnju. Ovo su samo neke od firmi koje posluju u Poslovnoj zoni Zenica 1, čiji je osnivač i vlasnik Grad Zenica. Posljednih nekoliko godina, Zona je osjetno živnula“, kaže Pašalić.

U nekadašnjim prostorima Željezare aktivno 76 firmi

Na površini od 334,600 m2, u nekadašnjim prostorima zeničke Željezare, trenutno oko 1250 ljudi radi u privrednim subjektima u industriji PVC stolarije, proizvodnje namještaja, prerade metala, tekstila, grafičkoj djelatnosti …

Trenutna popunjenost Zone je blizu 75 posto, a interes novih investitora, prije svega domaćih, je veliki.

„Naš osnovni cilj je da animiramo domaće kompanije na nova zapošljavanja i ulaganja. Imamo  brojne poticajne mjere za razvoj start up-a i poduzetništva, a svaka od njih osmišljena je da stimuliše i zaštiti domaće investitore“, kaže Pašalić.

Mnoge firme odlučuju se na izgradnju novih pogona

U skladu s tim, investitorima se nude finansijske pogodnosti. Prostor u Inkubatoru start up-ima se iznajmljuje po simboličnoj cijeni od 1 KM po kvadratnom metru u prvoj godini rada, a u saradnji sa BBI bankom osigurana je i subvencionirana kamatna stopa za sve privrednike koji se odluče na ulaganje. I cijene parcela nastoje održati niskim koliko god je to moguće, pa je ona trenutno 50 KM/m2. Inače, u ovom dijelu grada Zenice cijena parcela po m2 kreću između 50 i 300 KM. Osim toga, u Zonu se neprestano ulaže.

„Sva sredstva koja dobijemo od iznajmljivanja i prodaje parcela idu u razvoj i održavanje Zone, odlukom Gradskog Vijeća Zenica. Naš prioritet nije da zaradimo novac nego da ovdje stvorimo što bolje uslove za postojeće i sve nove firme“, kaže Pašalić.

U sklopu Poslovne zone privrednicima je na raspolaganju Impulsni kreativni centar- ICC- razvojni centar namijenjen kreativcima, inovativcima, zainteresovanim za IT edukacije, 3D modeliranje, rukovanje CNC mašinama i sl.

Privrednicima je na raspolaganju Impulsni kreativni centar

No ono po čemu je Poslovna zona Zenica jedinstvena u cijeloj zemlji je i Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND, jedina akreditovana laboratorija ove vrste u BiH, a koja djeluje u sastavu Zeničke razvojne agencije ZEDA u Poslovnoj zoni Zenica 1.

U laboratoriji LIND vrše se ispitivanja namještaja koji je, uglavnom domaće proizvodnje, namijenjen za izvoz na EU tržište ali i ostala svjetska tržišta koja uslovljavaju da ova vrsta proizvoda kao što je namještaj, moraju ispuniti odgovarajući sigurnosne zahtjeve, a koji su firme iz BiH dosada najbliže mogle dobiti u Beogradu ili Zagrebu…

Jedina akreditovana laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda

Pored ovih ispitivanja u saradnji sa proizvođačima namještaja kroz ispitivanja sigurnosti i usklađenosti sa tehničkim propisima i zahtjevima standarda radi se i na razvoju proizvoda prije njihove serijske proizvodnje.

Poseban segment aktivnosti predstavljaju ispitivanja namještaja koji Agencija za nadzor nad tržištem BiH putem inspekcijskih organa izuzima širom BiH iz maloprodajnih objekata, kako bi se ispitala njegova sigurnost u svrhu zaštite kupaca, domaćeg tržišta pa i domaćih proizvođača od nesigurnih proizvoda iz uvoza.

Osim ispitivanja namještaja Laboratorija je također kao jedina u BiH akreditovana i za ispitivanje opreme za dječija igrališta i igrališne površine – ljuljačke, klackalice, tobogani i td.

U okviru laboratorije LIND u toku su završne pripreme za ispitivanje građevinske stolarije – prozora, vrata i fasadnih elemenata, gdje se još samo čeka na završetak naknadno zahtijevane kalibracije mjerne opreme kako bi i ovo područje ispitivanja u Laboratoriji moglo uskoro krenuti u proces akreditacije.

„U oba ova projekta uloženo je mnogo sredstava i truda, prije svega pomoći od strane EU koja je kroz projekte MENTOR i MENTOR 2 sufinansirala opremanje i uspostavu ovih laboratorija sa gotovo milion EUR-a. U februaru 2019. očekujemo da i područje ispitivanja građevinske stolarije u Laboratoriji LIND bude akreditovano i da se počne sa radom/ispitivanjem“, najavio je Pašalić.

U Zoni trenutno radi oko 1250 ljudi