Godišnje u Srebrenici proizvedu milion komada za BMW, Opel, Audi, Volvo…

0

Prevent Grupacija u Srebrenici ima dva pogona, Prevent Srebrenica i Prevent Components koji zapošljavaju oko 200 radnika iz srebreničke i bratunačke opštine.

Ova kompanija u BiH formirana je 1999. godine i tada je imala 50 radnika, a danas, 19 godina kasnije zajedno sa Asa Grupacijom, ima više od 7.000 zaposlenih, piše portal eSrebrenica.

“Od osnivanja kompanije pa do danas cilj je bio da svakog dana uposlimo novog radnika. U Srebrenici, Prevent Components osniva se 2012. godine i tada zapošljava 6 radnika, a danas ima 73 zaposlenika”, kaže Admir Sejdinović, rukovodilac Prevent Components, jedne od dvije poslovnice u Srebrenici.

On ističe da ovo preduzeće ima najbolje uslove za rad na regiji, a zaposlenim se stvaraju mogućnosti da napreduju kao i sigurnost koju kompanije pokazuje kroz svoj rad.

Ova poslovnica se bavi izradom dijelova enterijera za vozila i to kožnih rukohvata za ručne kočnice i automatske mjenjače.

“Dnevno proizvedemo preko 3.000 kožnih rukohvata za ručne kočnice, a godišnje je to blizu milion komada i sve je izvoz za poznate evropske marke kao što su BMW, Opel, Audi, Peugeot i kamione Volvo”, reko je Sejdinović.

On ističe da je cilj kompanije da poveća broj zaposlenih, ali da se to obavlja shodno novim projektima i potrebama automobilske industrije.

“U zavisnosti od kupaca i novih projekata dolazi i do proširenja kompanije i otvaranja novih radnih mjesta, kako u Srebrenici, tako i u drugim poslovnicama”, kazao je Sejdinovć.

Prosječna starost radnika je oko 30 godina gdje su zaposleni žene i muškarci od 22 do 45 godina, a cilj je da se omogući mladim porodicama iz ovog kraja da barem jedno iz kuće radi.

Prevent Srebrenica dio je grupacije Prevent od 2015. godine kada je ova kompanije preuzeta od Cimosa. Trenutno je zaposleno blizu 100 radnika, a najveći dio proizvoda plasira se na tržište EU, Njemačke i Italije.

“Mjesečno se u ovoj kompaniji proizvede 600.000 metalnih komponenti za strukture sjedišta različitih brendova u automobilskoj industriji među kojima su vodeći Mercedes i VW. Također, Prevent Srebrenica proizvodi i dijelove za kočione sisteme kao i različite druge metalne komponente za unutrašnjost vozila”, izjavio je rukovodilac Prevent Srebrenica Hajrudin Omerčić.

Omerčić dodaje kako je značajan dio proizvodnih kapaciteta namijenjen i za nonautomotive segment gdje je u proteklom periodu zabilježeno širenje tržišta.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini djeluje na 15 proizvodnih lokacija, a pored Bosne i Hercegovine i Njemačke, prisutna je u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj i Austriji. Kontinuiranim ulaganjem u razvoj i nove projekte Prevent Grupacija pozicionirala se kao vodeći dobavljač i industrijski lider CEE regiona i najveća privatna kompanija u BiH, vodeći izvoznik i motor razvoja bh. privrede. (eSrebrenica.ba)