Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma planira pokrenuti proizvodnju u Libiji, ko je proizveo novu domaću pušku, koja njemačka kompanija otvara fabriku u BiH, koja bh. firma otvara novi tržni centar…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. “Eksplodirao” izvoz oružja i municije iz BiH u Ameriku

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države bilježi veliki skok na početku ove godine. Može se zaključiti da je krenula realizacija nekih od ugovora koji su ranije dogovoreni.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 24,3 miliona KM, što je veliki skok u odnosu na prošlu godinu. SAD su se našle na prvom mjestu izvoznih tržišta za ovu vrstu robe iz BiH.

9. Robot otvara još jedan objekat, posao za 61 radnika

Kompanija Robot nastavlja sa širenjem mreže svojih poslovnih objekata. Uskoro se otvara novi centar, ovog puta u Kalesiji, u kojem će posao dobiti više od 60 ljudi.

Robot konstantno širi svoju prodajnu mrežu. Prethodnih mjeseci otvoreni su objekti u Derventi i Bosanskoj Gradišci. Otvaranje novih objekata Robota obično su višemilionske investicije.

8. Obustavljena gradnja Prve transverzale u Sarajevu

Radnici firme „Euro-Asfalt“ danas su s gradilišta Prve transverzale odnijeli vrijedan građevinski materijal jer su radovi na ovom lokalitetu, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa na trasi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić, totalno obustavljeni prije deset dana.

Radovi na planiranih 120 metara su odavno završeni, a uklonjeni materijal, dok se ne steknu uvjeti  za nastavka radova, čuvat će se u skladištu preduzeća u Rajlovcu. Za ponovno pokretanje gradilišta kompaniji „Euro-Asfalt“ bit će potrebno samo dva dana da pošalju mašine i organiziraju radnu snagu.

7. Oduzeta dozvola za rad jednoj mikrokreditnoj fondaciji u FBiH

Agencija za bankarstvo Federacije BiH prije nekoliko dana oduzela je dozvolu za rad mikrokreditnoj fondaciji Sani iz Zenice. 

“Mikrokreditnoj fondaciji Sani Zenica, sa sjedištem u ulici Mehmedalije Tarabara 10, oduzima se dozvola za obavljanje poslova davanja mikrokredita, koja je izdata Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine od 9. septembra 2007. godine”, stoji u rješenju.

6. Prodaje se još jedan dio bh. firme namjenske industrije za 3,5 mil. KM

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je poziv za prodaju još jednog dijela kompleksa preduzeća “Tehnički remontni zavod Hadžići”.

Ova kompanija dio je namjenske industrije Federacije BiH. Većinski vlasnik TRZ Hadžići je Federacija BiH sa 51 posto dionica. Na prodaju je ponuđen dio kompleksa TRZ Hadžići površine 10.472 m². Početna cijena je 3.480.000 KM. Ovo je već druga parcela koja se prodaje za kratko vrijeme.

5. Pedeset tri njemačke kompanije traže partnere iz BiH

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, njemačke Vanjskotrgovinske komore u zemljama Zapadnog Balkana, kao i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku, pozivaju bh. kompanije na regionalni B2B projekat.

Riječ je o njemačkoj inicijativi za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana 2021. Prijavljeno je 53 njemačkih kompanija koje su u potrazi za novim dobavljačima!

4. Njemačka firma pokreće proizvodnju u BiH, senzori za autoindustriju

Bez obzira na još uvijek aktuelan problem sa korona virusom u BiH i svijetu u narednom periodu u Maglaju počinje sa radom njemačka firma GST (German Sensor Technology).

Tako će ova firma koja se bavi proizvodnjom senzora za automobilsku industriju, pored Njemačke i Mađarske, od sada svoje proizvodne pogone imati i u BiH. Početak proizvodnje u Maglaju planiran je krajem avgusta ove godine.

3. Hrvatska DIV Grupa kreće u novu investiciju u Konjicu

Tomislav Debeljak najavio je nove investicije hrvatske kompanije DIV u Konjicu. Kompanija u Hrvatskoj proizvodi brodove, a u Konjicu ima fabriku dijelova.

Tvrdi da će nakon što EU ove godine uvede antidampinške carine na kinesku vijčanu robu, najprofitabilniji dio posla DIV Grupe postati proizvodnja vijčane robe. U taj dio namjerava investirati na dvije lokacije, u Konjicu u BiH i u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Kninu.

– Izgledno je da ćemo investirati u novi pogon u Konjicu u Bosni i Hercegovini. Krećemo uskoro i do kraja godine namjeravamo dovršiti investiciju – rekao je Debeljak.

2. Veliki uspjeh novotravničke kompanije “BNT”: Federacija dobila novu domaću pušku

U prostorijama novotravničke kompanije “BNT” predstavljena je nova domaća puška. Riječ je o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti sa masovnijom proizvodnjom.

1. Bosnalijek oživljava proizvodnju lijekova u Libiji

Libijski Fond za ekonomski i socijalni razvoj (ESDF) otkrio je da će ponovno aktivirati proizvodnju lijekova u Libiji. Ono što je za nas naročito zanimljivo je da će to, kako tvrdi, učiniti kroz investiciju sarajevske komapanije Bosnalijek.

ESDF je vijest objavio nakon što je učestvovao na sastanku Skupštine dioničara kompanije za farmaceutsku industriju Bosnalijek u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj libijski fond je vlasnik 7,6 posto udjela u Bosnalijeku.

Iz Fonda tvrde da su tokom sastanka dobili odobrenje Generalne skupštine Bosnalijeka za ulaganje u farmaceutsku industriju u Libiji te da će to doprinijeti povratku farmaceutske industrije unutar Libije.