“Eksplodirao” izvoz oružja i municije iz BiH u Ameriku

0

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države bilježi veliki skok na početku ove godine. Može se zaključiti da je krenula realizacija nekih od ugovora koji su ranije dogovoreni, izvještava BiznisInfo.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 24,3 miliona KM, što je veliki skok u odnosu na prošlu godinu.

SAD su se našle na prvom mjestu izvoznih tržišta za ovu vrstu robe iz BiH. Daleko iza po iznosu nalazi se Egipat koji je na drugom mjestu, sa izvozom vrijednim nešto manje od 10 miliona KM.

Ono što je važno naglastiti jeste da Saudijska Arbija, koja je bila među glavnim tržištima za bh. oružje i municiju, ove godine nije ni među prvih 10.

Poređenja radi, za cijelu prošlu godinu izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 20 miliona KM, što znači da je u 2021. taj iznos premašen za samo četiri mjeseca.

Inače, u proteklom periodu bilo je više informacija o tome da su bh. kompanije dogovorile isporuke za partnere u SAD.

U januaru prošle godine nekoliko kompanija iz BiH učestvovalo je na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020” u Las Vegasu.

Federalni minister Nermin Džindić tada je rekao da su Pretis i Igman dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

– Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije kompanije i ovo je itekako dobar posao – rekao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesovanje izazvali upravo Igman, Pretis i Ginex.

Dodajmo da je ukupan izvoz oružja i municije iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine bio 65,5 miliona KM.

D. Sinanović