Bosnalijek oživljava proizvodnju lijekova u Libiji?

0

Libijski Fond za ekonomski i socijalni razvoj (ESDF) otkrio je da će ponovno aktivirati proizvodnju lijekova u Libiji. Ono što je za nas naročito zanimljivo je da će to, kako tvrdi, učiniti kroz investiciju sarajevske komapanije Bosnalijek, piše BiznisInfo.

ESDF je vijest objavio nakon što je učestvovao na sastanku Skupštine dioničara kompanije za farmaceutsku industriju Bosnalijek u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj libijski fond je vlasnik 7,6 posto udjela u Bosnalijeku.

ESDF je rekao da je prisustvovao sastanku u Sarajevu u okviru praćenja njegovih stranih ulaganja.

Iz Fonda tvrde da su tokom sastanka dobili odobrenje Generalne skupštine za ulaganje u farmaceutsku industriju u Libiji te da će to doprinijeti povratku farmaceutske industrije unutar Libije.

ESDF je rekao da se Bosnalijek smatra jednim od njegovih uspješnih stranih ulaganja koje će, ako se razvije, poboljšati finansijsku situaciju fonda.

S obzirom da iz Bosnalijek nije bilo nikakvog saopćenja ovim povodom, niti se u izvještaju sa posljednje Skupštine dioničara koja je održana ovih dana uopće navodi da je ovo bilo tačka dnevnog reda, zatražili smo komentar od kompanije.

Upitali smo Bosnalijek da li je tačno da će investirati u proizvodnju lijekova u Libiji, o kakvoj je investiciji riječ, kada će biti realizovana, u kojem iznosu itd? No, iako nisu demantovali informaciju, nisu pružili ni više detalja.

– Kompanija Bosnalijek je aktivno posvećena aktivnostima u pravcu širenja tržišta na kojima smo prisutni. Libija je važno prodajno tržište za Bosnalijek i svakako smo otvoreni za sve mogućnosti širenja potencijala rasta i razvoja na ovom tržištu – rečeno je za BiznisInfo iz Bosnalijeka.

Podsjetimo da su privrede BiH i Libije bile usko povezana prije promijena u toj zemlji, odnosno rušenja Muamera Gadafija. Libija se nikad nije u potpunosti oporavila od tog događaja, za zemlju povremeno potresaju ratni sukobi jačeg ili slabijeg intenziteta.

D. Sinanović