Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U posljednjih sedam dana stigle su vijesti o otvaranju nekoliko fabrika u BiH, ali i uspjesima bh. kompanija na stranim tržištima. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih vijesti i događaja kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Sanjani u rodnom gradu otvorili 200 radnih mjesta

U posljednjih godinu dana zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u Sanskom Mostu je otvoreno oko 200 radnih mjesta. Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti.

  1. Rast uvoza i izvoza

Izvoz iz BiH u periodu od januara do kraja maja ove godine iznosio je 4 milijarde i 779 miliona KM, što je za 10,9 posto više nego u istom periodu 2017. godine. Uvoz je za prvih pet mjeseci iznosio 7 milijardi i 671 milion KM, što je za 9,6 posto više nego u istom periodu lani.

  1. Kreveti iz Živinica sve traženiji u inostranstvu

Živinička firma BENF Company iz godine u godinu postiže sve značajnije rezultate. Prošle godine nabavljene su nove sušare, a ovih dana u hale BENF Company stigla je moderna lakirnica. Proizvode razne vrste kreveta i plasiraju ih na strana tržišta, a iz inostranstva im dolazi sve više narudžbi.

  1. U Zenici proizvedena najveća matica na svijetu

Iz pogona zeničke kompanije Femetall izašla je najveća do sada izrađena matica na svijetu, izrađena za potrebe kompanije Tisakomerc iz Žepča. Poslije nekoliko mjeseci predanog rada, radnici su završili svoj poduhvat pravljenja najveće matice vijka, koja je za pola metra većeg obima nego matica iz Sjedinjenih Američkih Država.

  1. Pušten u rad pogon vrijedan 1,2 miliona KM

U vlaseničkom preduzeću “Alpro” sa probnim radom počeo je pogon plastifikacije aluminijumskih profila, vrijedan 1.200.000 KM. Kako je ranije najavljeno, ovom investicijom izvršena je zamjena pogona plastifikacije, jer je dosadašnji pogon, koji je izgrađen 1998. godine, bio tehnološki i ekonomski prevaziđen. Novi pogon ima veće proizvodne kapacitete i bolje tehničke performanse.

BiH izvozi sve više proizvoda u Dubai

  1. Prvi outlet sarađuje s 200 dobavljača

U sarajevskoj zgradi, popularno zvanoj “Papagajka”, prije dva mjeseca otvoren je prvi bh. outlet hrane Yumm Food. Interes su iskazali mnogi građani jer se radi o proizvodima čije cijene su prihvatljive svima. Outlet već sarađuje s oko 200 dobavljača.

  1. Nova fabrika u Velikoj Kladuši

U Velikoj Kladuši je s radom započela tvornica za izradu konfekcije “Ateks” u kojoj je trenutno zaposlen 21 radnik i mahom se radi o ženskim osobama, a prema planovima u ovom proizvodnom pogonu u narednom periodu zaposlenje bi trebalo dobiti još 100 lica. Početni asortiman obuhvata proizvodnju zaštitne opreme i radnih odijela, a planira se i proizvodnja modne konfekcije, posteljine i kuhinjskh krpa.

  1. Bosmal postaje hotel

Jedna od vodećih hotelijerskih kompanija na Bliskom istoku, u Africi i Turskoj, Rotana, potpisala je nove ugovore i proširila svoj portfolio. Jedan od ugovora vezan je i za Bosmal City Centar u Sarajevu. Bosmal će postati hotel unutar Rotana grupacije i nosit će naziv Bosmal Arjaan. Ovaj hotel će imati 130 dvokrevetnih i trokrevetnih soba.

  1. Otkriveno rudno bogatstvo u Varešu

Firma Adriatic Metals, koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, objavila je spektakularne rezultate probnih bušotina. Adriatic Metals objavila je da su s dubine od više desetaka metara probnih bušotina izvađeni uzorci rude koje je ova kompanija opisala kao “koktel visokokvalitetnih minerala”.

  1. Proizvodi iz BiH osvajaju arapska tržišta

Proizvodi iz BiH u posljednje vrijeme su sve više zastupljeni u supermarketima arapskih država, a u narednom periodu dodatno će se raditi na njihovoj promociji i rastu izvoza. Adis Hodžić, export manager kompanije Balkan Trading, koja je posrednik u izvozu bh. proizvoda na ta tržišta, kaže za BiznisInfo da je u posljednje dvije godine napravljen veliki pomak.